Rasađivanje paradajza u jeku

Uspeh u odgajanju paradajza, jednog od najomiljenijeg i verovatno najzastupljenijeg povrća u baštama zavisi od pravilne sadnje, zdravog rasada i odgovarajuće nege.

 

Kikinđani smatraju da je od izuzetne važnosti umešnost trgovca, te su spremni da saslušaju savete o vrsti paradajza za koje se opredeljuju, kao i o načinu tretiranja, kako bi mogli da ubiraju valjane i zdrave plodove.

 

Trgovci i proizvođači, opet smatraju da se  dobro negovan rasad paradajza mora odlikovati  čvrstim, kraćim stablom, da ima između šest i osam bočnih listova, dok koren treba da bude snažan i razvijen.

 

S obzirom na to da paradajz ima dubok koren, zemljište valja adekvatno pripremiti, što znači dublju obradu – i do 40 centimetara – kao i dobro đubrenje.

 

Kikindski prodavci, koji osom što prodaju, bave se i uzgovom povrća najbolje znaju kako se tretira baš ovo toliko omiljeno povrće u nas.

 

 

Najbolje vreme za sadnju paradajza je tokom prvih desetak dana maja.

Broj jestivih sorti je veći nego kod ostalih vrsta povrća: crven, žut, prošaran prugama, okrugao ili duguljast, veličine trešnje ili veliki gotovo kao grejpfrut. Kako tvrde trgovci, neke je moguće gajiti i u žardinjerama. Paradajz sadrži niz važnih vitamina, minerala i sekundarnih biljnih materija, a posebno je značajan likopin koji paradajzu daje crvenu boju. Kikinđani vole paradajz i u ovom periodu kupuju rasad, po ceni od 25 do 50 dinara, ali znaju tačno kom trgovcu mogu da veruju.