Radoslavu Petkoviću uručena književna nagrada „Dušan Vasiljev“

Piscu Radoslavu Petkoviću u Gradskoj kući uručena je književna nagrada „Dušan Vasiljev“, koji dodeljuje Grad Kikinda. Žiri u sastavu Ana Pejović, Vladimir Arsenić i Srđan Srdić, Petkovićevu zbirku eseja „Kolumbovo jaje“ izdvojio je od 111 naslova pristiglih na konkurs zbog hrabrosti i kvaliteta.

Laureatu je nagradu dodelila predsednica Skupštine grada Stanislava Hrnjak, koja je istakla da je lokalnoj samoupravi pripala odgovornost, ali pre svega čast da čuva sećanje na velika imena koja su obeležila istoriju Kikinde.

-Zaista smatram da imamo puno razloga da budemo ponosni, jer okupljamo lepu ideju u savremenom svetu kada se sve manje čita, kada je preko potrebno da promovišemo knjigu i kada želimo da motivišemo mlade ljude da što više čitaju i da što manje vremena i života posvećuju drugim aktivnostima. Ulaganje u sebe je jedino ulaganje koje se čitavog života isplati i za koje nikada nije kasno.

Radoslav Petković je Dušana Vasiljeva prvi put čuo u svojim gimnazijskim danima i još od tada gaji posebnu emociju prema njemu, baš kao i prema svima onima koji su svet prerano napustili.

Oni koji umru mladi na neki način zauvek ostanu mladi. Kako godine prolaze, prema njima počnete da osećate izvesnu nežnost kao prema nekom mlađem od sebe. To je naravno fikcija kao i mnogo što se dešava dešava u našim životima.

Specifično osećanje javlja se baš i u ovoj godini, kada se obeležava vek od završetka Velikog rata, koji je suštinski pogodio Dušana Vasiljeva, kao i sve iz njegove generacije:

-Time se dobrim delom bavi i moja nagrađena knjiga, odnosno posledicama i rezom koji je on napravio u književnosti, a pomalo i u ljudskim sudbinama, koje su neminovno dramatične i neizbrisivo određene tim događajem.

Već četiri godine žiri za dodelu nagrade „Dušan Vasiljev“ nije se menjao. Srđan Srdić tim povodom osvrnuo se na sve ono što je u tom periodu urađeno da bi se nagrada podigla na viš nivo.

-Pravilnik je poštovan onako kako smo ga izmenili i sastavili. Konkurs su dobili svi izdavači, mediji, esnafska udruženja, od Srpskog književnog društva, PEN Centra do Društva književnika Srbije. Postojala je relevantna informacija o tome da je konkurs raspisan, ko su članovi žirija, šta su uslovi i šta podrazumeva dodela nagrade. Mi smo imali tu čast da učestvujemo u dodelama nagrada Davidu Albahariju, potom Zvonku Karanoviću i Svetislavu Basari i sad Radoslavu Petkoviću. Ko god bude radio naredne četiri godine imaće mali problem, jer će teško dolaziti do autora ovog kalibra tako jednostavno, kao i do dela ovog kvaliteta.

Književna nagrada „Dušan Vasiljev“ u kontinuitetu se dodeljuje od 2009. godine, u cilju promocije savremene srpske književnosti, kao i znak sećanja na velikog kikindskog i srpskog ekspresionističkog pesnika.