Radnici Metanola očekuju odgovornog investitora

Ministartsvo privrede nedavno je objavilo je tender za javno nadmetanje za prodaju kapitala Metanolsko-sirćetnog kompleksa. Početna cena je 38,5 miliona evra, a pravo učešća u postupku imaju domaća i strana pravna lica, registrovana za obavljanje delatnosti proizvodnje hemikalija, sa ostvarenim prihodom od najmanje 150 miliona evra u poslednjoj poslovnoj godini. Predsednici samostalnog sindikata i sinidakata “Nezavisnost” MSK Jožef Šamu i Dušan Crvenković ističu da radnici očekuju da se pojavi odgovoran investitor.

Od starteškog partnera očekujemo da iznađe sredstva za dalju proizvodnju i širenje asortimana naših proizvoda kako bi vremenom ojačali kao fabrika i bili prisutniji na evropskom tržištu jer 98 odsto proizvodnje izvozimo u inostranstvo – rekao je Šamu.

-U protekle dve godine, od kada je ponovo pokrenuta proizvodnja u fabrici, radnici su uložili maksimum da se što bolje radi. To je dokazano ove godine jer smo dostigli rekordnu proizvodnju – dodao je Crvenković.

Sindikalci ističu da očekuju da će godina biti završena sa proizvodnjom od 186.000 tona metanola i sa više od 90.000 tona sirćetne kiselina. Tolika proizvodnja nije se desila u istoriji fabrike i sve je izvezeno na zapdana tržišta. I kompleta proizvodnja u 2018. godini je prodata, kazao je Šamu:

-Nedavno smo bili u Ministarstvu privrede gde su nam i saopštili da se fabrika prodaje bez dugova i da u kapital osim same fabrike ulazi i 535 zaposlenih. To praktično znači da neće biti otpuštanja, pa nije bilo potrebe za socijalnim programom. Na osnovu pisma o zainteresovanosti znamo da su za kupovinu zainteresovani korporacija “Micubiši” i firma “Kronospan” koja se baš bavi hemijskom proizvodnjom.

Prosečna zarada u Metanolu je oko 60.000 dinara, dodao je Cvetković:

-Najvažnije je da je u nadležnom Ministarstvu obećano da će se ispoštovati kolektivni ugovor koji je potpisan do kraja 2018. godine i da neće biti otpuštanja dve godine.

Osim fabrike u Kikindi u vlasništvu ove firme je i MSK sa sedištem u Baru u Crnoj Gori gde se nalazi i terminal za pretovar sirćetne kiseline iz železničkih cisterni u brodove. Proizvodnja je počela davne 1987. godine, ali od tada do danas više puta je prekidana zbog visoke cene gasa kao osnovnog energenta.

-Za ovakvu hemijsku industriju pre svega je potrebno da cena gasa bude kao i u ostalim hemijskim fabrikama ovakvog tipa u Evropi. Cena od 200 dolara po hiljadu metara kubnih je optimalna. Bez te cene gasa imaćemo potoškoća u radu – zaključio je Jožef Šamu.

Poziv za je otvoren do 9. februara 2018., a otvaranje ponuda je 13. februara. Većinski vlasnik Metanolsko-sirćetnog kompleksa je “Srbijagas” sa 71, 85 odsto kapitala koji je i doneo odluku o pokretanju privatizacije. U vlasništvu Republike Srbije je 24,8 procenata.