Radionica za osnovce o ličnoj higijeni održana u KCK

Dečiji i školski dispanzer, u saradnji sa Kulturnim centrom, počeo je sa sprovođenjem radionica za učenike nižih razreda osnovne škole, čija je glavna tema higijena. Na prvoj radionici školarci su mogli bolje da se upoznaju sa pojmom lične higijene. Saradnja Kulturnog centra i Dečijeg i školskog dispanzera nastavlja se treću godinu za redom. U protekle dve godine radionice su bile posvećene učenicima starijih razreda osnovne škole, čija je tema bila uvod u pubertet.

-Ove godine smo se odlučili da spremimo radionice za nešto mlađu decu i da kroz njih obradimo pojam higijene, rekla je Tanja Nožica, v.d. direktorice Kulturnog centra.

vlcsnap-2016-10-20-12h25m45s100

Doktorka Dragana Grujić, pedijatar Školskog dispanzera, svojim predavanjem o ličnoj higijeni otvorila je niz ovih radionica, a prvom predavanju prisustvovala su deca trećeg razreda OŠ „Feješ Klara“. Osim o ličnoj higijeni, razgovaralo se i o higijeni ishrane, fizičkoj aktivnosti, odmoru i snu, kao i o higijeni odeće i obuće. Iako su ove teme uvek veoma aktuelne, pitali smo doktorku Grujić koliko im se zaista svakodnevno poklanja pažnja.

-Nažalost, manje nego što bi trebalo. Zato smo i želeli ovim putam da to nadomestimo, ističe dr Grujić.

Radionica je bila interaktivnog karaktera, a deca su pokazala veliko interesovanje za ovu temu. Predavanje je u potpunosti bilo prilagođeno deci koja su, između ostalog, odgovarala na pitanja šta je to lična higijena, šta su infekcije, čemu služi koža, kako se pravilno peru i brišu ruke i tome slično. Osim doktorke Grujić, radionice u Kulturnom centru držaće i dr Predrag Petrović i dr Aleksandra Krstić, takođe lekari Dečijeg i školskog dispanzera.