Radionica o maskama i maskiranju u vrtiću „Bambi“

Završna faza projekta „Od arhaičnih obrednih povorki do savremenih karnevala u Banatu” koji je finansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije obuhvatila je rad istraživača, profesora i studenata Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi sa najmlađima. Ovoj radionici prethodio je obiman istraživački rad.

-Mi smo se regionalno koncentrisali. Pored obavljenog terena i posmatranja arhaičnih i savremenih načina maskiranja i ponašanja, sada smo došli do vrtića i koleginice Srbislave Pavlov, koja je zajedno sa studentima upriličila radionicu, koja je osmišljena sa ciljem da se vidi koliko najmlađi posmatraju masku kao rekvizit, koji je bio deo tradicionalne kulture, ali koji i danas ima veliku ulogu u odrastanju, kaže etnolog i profesor u Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Vesna Marjanović.

Ono što je arhaično ili živi u sećanjima starijih generacija ili se vezuje za zimske povorke:

-Više koledare nemamo, ali imamo korinđaše. Ovde u Kikindi imamo male čestitare koji na Badnji dan, uoči Božića, idu od kuće do kuće. Pod nove forme podveli smo savremene karnevale. Ipak, nakon istraživanja usmerena sam na kritiku. U tradicionlnom modelu imali smo uvek dečiji dan i dan za odrasle. Sada se često spajaju i jedno i drugo, pa želim da dam opsaku da se to ne čini, zaključuje Marjanović.

 

Kao pozitivan primer naša sagovornica izdvojila je i kikindski karneval predškolaca, koji je deo tradicionalne manifestacije „Dani ludaje“.