Radionica grnčarstva kao uvodna aktivnost u naučnom kamionu

Na velikom parkingu u centru grada postavljen je naučni kamion. Narednih dana u njemu će se odvijati interaktivne radionice namenjene kikindskim školarcima, ali i mlađim uzrastima, sve u cilju da im nauku približi na nesvakidašnji i zanimljiv način.

Aktivnosti u njemu otvorili su predškolci vrtića „Plavi čuperak“, koji su prisustvovali radionici grnčarstva, koju je održala profesorica geografije Eleonora Volaš Cibula:

-Ovaj projekat je smišljen da obuhvati decu od predškolskog uzrasta do kraja osnovnog obrazovanja. Tako smo danas organizovali radionicu za mlađi uzrast. Svakog dana odvijaće se drugačije radionice. U prvoj radimo sa glinom grnčariju na tradicionalan način, pomoću ruku i bez ikakvog pomoćnog sredstva.

Da rad sa najmlađima oplemenjuje, potvrdila je i naša sagovornica, koja je uživala u današnjoj aktivnosti. Deca su veoma kreativna i maštovita, a manuelno stvaralaštvo držalo im je pažnju više od sat vremena. Grnčarstvo i rad sa glinom utiče pozitivno na sve aspekte razvoja. Osim motorike šake, deca jačaju i svoje kognitivne sposobnosti. To je i jedan od ciljeva s kojim je naučni kamion došao u Kikindu.

Naučni kamion u Kikindu je doveo Centar za stručno usavršavanje. Do nedelje, odnosno poslednjeg dana boravka u našem gradu, u ovom nesvakidašnjem prostoru odvijaće se različite naučno-umetničke radionice. One će, pored grnčarstva, obuhvatati oblasti poput matematike, arheologije, biologije, informatike, voskarstva i geografije.