Računi JP “Toplana” skuplji oko pet odsto od januara

Javno preduzeće “Toplana” i ovog januara uradilo je novu kalkulaciju cene daljinskog grejanja za sve kategorije potrošača. Kako je za TV Rubin istakao Miroslav Čičulić, direktor kikindske “Toplane” to je neophodno jer se dobijaju novi ugovori od “Srbijagasa” i EPS-a sa cenom energenata za tekuću godinu:

-Korekcija je urađena na osnovu toga što je prirodni gas za “Toplanu” poskupeo 11,46 odsto, a električna energija između 21 i 22 procenta. Za stambeni prostor cena je uvećana za 5,17 odsto, dok je za potrošače kojima se grejanje obračunava na osnovu utrošenih kilovat sati, cena uvećana za 4,08 procenta.

Za potrošače koji daljinsko grejanje plaćaju na osnovu broja kvadratnih metara cena u zimskim mesecima je 151,25 dinara, a do sada je bila 143,83 dinara. Tokom leta plaćaće 37,81 dinar, a bilo je 35,95 dinara Pravna lica, tačnije korisnici poslovnog prostora grejanje će plaćati 189,06 dinara.. Na sve cene treba dodati i 10 odsto poreza na dodatu vrednost.

-Nemamo više velikih dužnika kao ranijih godina. Dva neplaćena računa su osnov za opomenu, a ako se dug ne isplati dužni smo da pokrenemo tužbu. U tužbama imamo stara potraživanja, sudske presude iz 2004., 2005., 2006., kao i iz 2010., 2011. godine – ističe Čičulić.

Na samom kraju 2017. godine “Toplana” je od korisnika bez tužbi potraživala oko 14 miliona dinara. Po osnovu tužbi dug je nešto ispod 30 miliona dinara.

-Nemamo dugovanja prema “Srbijagasu” za tekuću potrošnju u 2017. godini. Dug od oko devet miliona dinara je deo kamate za prošlu godinu koja iznosi oko 2,5 miliona, dok je nešto više od šest miliona dinara dug iz 2016. godine. To je drastično manje od onoga što smo nekada imali – rekao je Miroslav Čičulić.

Toplo vreme uštedeće osnovni energent “Toplani”, a naš sagovornik dodaje da je teško na ovako visokim temperaturama postići optimalne temperature u stanovima, a da ne dođe do pregrevanja stanova.

Budžetom Grada Kikinde predviđeno je oko pet miliona dinara za investicije u “Toplani”. To su sredstva sa kojima će lokalna samouprava učestvovati u projektima koji se sufinansiraju od strane Pokrajine i Republike. Naš cilj je da dobijemo sredstva da ugasimo “Toplanu” u Hajduk Veljkovoj ulici i da je pripojimo toplani centar – zaključio je Čičulić.

Pomenuta investicija vredna je oko 34 miliona dinara.