„QR potraga za blagom” u mesecu matematike u Kikindi

U okviru manifestacije M3 u Ki koju četvrtu godinu organizuje Aktiv nastavnika matematike  na Gradskom trgu je organizovano ekipno takmičenje „QR potraga za blagom“. Učestvovalo je oko 80 tročlanih ekipa, volonteri i nastavnici matematike. Najbolji su bili đaci OŠ  “Sveti Sava” i “Đura Jakšić”.

Ekipe su se takmičile po razredima i proveravale su svoju snalažljivost, znanje, spretnost, komunikativnost, brzinu. Uzevši u obzir da je „Matematika, problem rešen“ moto manifestacije, baš ovaj segment obeležavanja Maja meseca matematike,  je i najzanimljiviji đacima, a  oni koji su bili ranijih godina i ovoga puta su pokušali da budu među onima koji imaju brzinu i logiku.

Takmičenje „QR potera za blagom“ je jedna vrsta orijertiringa, logičnog razmišljanja i malih zadataka, rekao je predsednik Aktiva nastavnika matematike, Danilo Borovnica. Đaci moraju da imaju mobilnu aplikaciju, da skeniraju kod, očitaju ga i daju odgovor:

-Daju odgovore, snalaze se, a poseban je zadatak da se snađu na trgu. Nije jasno rečeno gde treba da idu. Imaju pravo da pitaju prolaznike, da idu na internet, da se snalaze. Dolazi do izražaja njihov timski rad. Đaci to baš vole i ispalo je da je baš ovo dešavanje nazanimljiviji segment manifestacije. Nisu zanimljive ni nagrade, koliko je ovaj takmišarski adrenalin najbolji stimulans. A nagrade su jestive i njima se učesnici takođe raduju.  „Maj mesec matematike “ je manifestacija koja ima za cilj popularizaciju matematike i organizuje se četvrti put u našem grtadu, a po osmi put u Srbiji. Na ovaj način se Kikinda našla među nekoliko gradova koji poštuju matematiku, gde nastavnici maštovitom upotrebom raznih matematičkih zadataka razvijaju logiku kod đaka. Programom manifestacije do 31. maja u CSU će biti postavka izložbe „Milutin Milanković“, kao i izložba radova učenika. 30. maja, takođe u Centru će biti upriličeno predavanje Alekse Konstantinova i 31. maja je svečana dodela nagrada.