PU”Dragoljub Udicki” na desetim “Markovdanskim susretima”

Tri prve nagrade na desetim jubilarnim „Markovdanskim susretima dece i pesnika”održanim u Panoniji kod Bačke Topole, pripale su predstavnicima PU “Dragoljub Udicki”. Mali Kikinđani su, prema mišljenju stručnog žirija pokazali da su najbolji u sviranju, pevanju, ali i crtanju. Festival je  organizovan u naselju bačkotopolske opštine Panonija i trajao je tri dana. Deca su imala mogućnost da se druže sa pesnicima, muzičarima, slikarima, glumcima kroz radionice, predstave.

 

Slogan manifestacije, koja je okupila oko 3000 učesnika sa prostora bivše Jugoslavije bio je „Detinjstvo ujedinjeno u različitost”. Učesnici iz Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Srbije pokazala su dečije stvaralaštvo, povezivanje i promociju kreativnih sposobnosti najmlađih. Svi programi odvijali su se u panonskom parku, koji je retkost u Vojvodini i pod zaštitom je države, rekao je i poznati  kompozitor i učesasnik gotovo svih manifestacija, posvećenih deci, Jovan Adamov i dodao:

-Deca su se takmičila u programima inspirativnih, a pomalo i neobičnih  naziva: muzikaljenje, dramoletenje, literarno pesnikivanje, mini sajam dečje knjige, potraga za blagom, kao i dečja olimpijada, klovnijada, plesaonica. Ovde se verovatno sam Gospod  spustio padobranom. Ja nisam znao da ima prašume u srcu Vojvodine. Baš ta prašuma danas drži ovoliki broj mališana, koji se takmiče

 

Dvanaestoro mališana iz kikindske PU Dragoljub Udicki ove godine je pokazalo svoj talenat u pevanju, sviranju i crtanju. Posebnost Markovdanskih susreta su multietničnost, multikulturalnost i zbližavanje učenika drugih jezičkih područja, kao i potreba da se kroz pesmu i igru druže.

Nakon Markovdanskih susreta dece i pesnika, odakle su se kikindski predstavnici vratili sa nagradom za najbolji orkestar, za najbolje izvođenje grupe malih pevača i najbolji likovni rad koji je naslikala Dunja Starčević iz vrtića Bambi, već sutra  u Kanjiži, na manifestaciji koju organizuju vaspitači “Melodijada” imaće još jedno  orkestarsko predstavljanje.