Pšenica u dobrom stanju

Kikindski poljoprivrednici ove jeseni zasnovali su pšenicu na većoj površini u odnosu na prošlu.Optimalni rok za setvu koji je trajao od 5. do 25. oktobra ispoštovali su svi zemljoradnici koji su planirali setvu ozimih strnina.
-Neverovatno, ali su svi poljoprivrednici uspeli da poseju sve ozime useve u optimalnom roku. Setvi je prethodilo skidanje prolećnih kultura i sada je ostalo samo oranje. U zavisnosti od rokova setve i zemljišta, usevi su u različitom stanju, ali ne možemo da kažemo da je loše. Ili su nikli, ili su u nicanju ili će vrlo brzo nići – istakao je Robert Nemeš regionalni zastupnik Instituta za ratartsvo i povrtarstvo.


Hlebno zrno zasnovano je na oko 30 odsto više parcela.Vlage u zemljištu, za sada ima dovoljno, što će doprineti prvim fazama razvoja.
-Na dubini zemljišta od 20 do 25 centimetara ima vlage, ali je već na dubini od 30 centimetara suva zemlja. Ova količina padavina dovoljna je za kretanje vegetacije pšenice. Problem nastaje sa zalihama vlage na proleće – dodaje Nemeš.
Novina je da je na našem području više parcela pod uljanom repicom.
-To je novi momenat u proizvodnji i znak da su proizvođači prepoznali da ozimi usevi obezbeđuju puno veću sigurnost. Manje je rizika u proizvodnji jer ozimi usevi ne dočekaju leta i sušu. Uljana repica ima dobar efekat na zemljište, intezivan je usev i zahteva punu agrotehniku – rekao je Nemeš.
Naš sagovornik savetovao je poljoprivrednicima da obilaze parcele i da blagovremeno reaguju na pojavu glodara, insekata i bolesti.