Prvi narcisi na Zelenoj pijaci 20 dinara komad

Prvi dan nakon praznika, pa se namesti da je subota. Savršena prilika za sve one koji su se naodmarali da se nakon prve jutarnje kafe prošetaju do Zelenjaka i provetre ustajale abrove. Vreme, onako, februarsko. Mečka Gordana je rešila da ipak otera zimu, te ni pijačari više ne strepe i ne razmišljaju o dezenima prekrivača, kojim bi eventualno mogli da ušuškaju svoje voće ili povrće. Sve u svemu, lagani dolazak proleća je u nagoveštajima. Ipak, za one koji vole preventivno da utiču na sve ono što bi moglo da ih snađe, na Zelenjaku pronalaze biljku zdravlja.

Danas je đumbir, tvrde naučnici, idealan lek protiv upala, otoka i grčeva, ali se koristi i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, prevenciju prehlade. Osim toga, đumbir poboljšava pamćenje, uništava mikroorganizme i podiže energiju. Ova lekovita biljka sadrži i kurkumin koji ubrzava metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mleka u organizmu, pospešuje rad jetre, pa se koristi i za detoksikaciju organizma. Ipak, stručnjaci upozoravaju da ne bi trebalo dnevno da unosimo više od četiri grama đumbira, jer u suprotnom može da dođe do mučnine, gorušiće i ozbiljinijeg  bola. Kilogram đumbira na Zelenjaku je 500 dinara. Osim đumbira, kao biljku ovog podneblja izdvajamo celer, vrlo popularan kada je čišćeenje organizma i smanjenje telesne mase u pitanju.

Koren ovog zdravog povrća danas je iznosio od 30 do 50 dinara. Zelen je prodavana po ceni od 100 do 120 dinara, šargarepa do 50 dinara. Beli luk je prodavan po ceni od 400 do 450 dinara, crni do 40, mladi luk 30 dinara veza. Za krompir su trgovci tražili 40 dinara, za spanać standardnih 200 dinara. Od onih malo skupljih povrtarskih đakonija izdvajamo paradajz po ceni od 165 dinara, krastavac do 220, tikvica 190, karfiol do 170.

Mlada salata, koja je ovih dana podosta popularna prodavana je po ceni od 35 dinara komad, ili tri komada za 100 dinara.

Od voćne ponude za danas na tezgi broj 6, kod Branke, kako tvrde kupci sveža i uvek slatka ponuda pomorandži po ceni od 80 do 90 dinara, mandarine 160, banane 170. Jabuke je bilo moguće kupiti za 70 do 100 dinara, dgunje od 120 do 130 dinara. I u poslednjem segmentu današnjeg barometra pričamo o romantici.

 

Nije zgoreg, već sada se polako pripremati za najnežnije godišnje doba, koje u nagoveštajima polako osvaja Zelenjak. Smiljanići su se potrudili da već u februaru donesu male i živopisne primule, za koje traže vrlo skromnih 100 dinara.

Karanfil, kao cvet koji se ili voli ili ne danas je prodavan po ceni od 70 dinara, gerber komad 100, ali kralj ove pijačne priče, svakako je žuti narciz, koji je za cenu od 20 dinara spreman da u svačiji dom unese dah, za mnoge, najlepšeg godišnjeg doba.