Prvi koncert Omladinskog duvačkog orkestra Srbije

Zvuci raznovrsnog repertoara nedavno osnovanog Omladinskog duvačkog orkestra Srbije ispunili su sinoć gradski trg na zadovoljstvo brojne prisutne publike.

Dirigentska palica iskusnog Borisa Matijevića ujedinila je četrdesetoro muzičara iz 15 gradova među kojima su učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola, studenti akademija, profesori ali i amateri ljubitelji muzike. Prvi put su se sastali na muzičkom kampu u Kikindi 16. avgusta sa namerom i željom da pripreme ambiciozan i obiman program.

Trudili smo se da repertoarom zadovoljimo svačiji ukus, od klasičnih kompozicija, marševa, valcera pa do filmske muzike i domaćih numera kao što su Marš na Drinu i Tamo daleko– ističe Albert Nađ, idejni tvorac i tehnički direktor orkestra ne krijući uzbuđenje pred prvi nastup mladih muzičara u ovom sastavu.

Da su u našem gradu naišli na izuzetne uslove za rad i topao prijem, potvrđuje Boris Matijević koji je i umetnički direktor orkestra.

Zaista odlična tehnička i organizaciona pomoć, uslovi rada su vrhunski. Obišao sam mnoge zemlje i učestvovao na brojnim kampovima, ali malo koje mesto u Srbiji ima ovakve tehničke uslove i izuzetne ljude koji rade sa ljubavlju. Veliko je zadovoljstvo raditi sa mladim ljudima vrlo intenzivno, dve probe dnevno, ali ovi mladi ljudi su veoma posvećeni-istakao je.

Koncert održan na platou ispred gradske kuće otvorio je predsednik Skupštine grada Mladen Bogdan.

Ovoliko publike znači da uspevamo da vas privučemo Kikindskim letom i događajima koje organizujemo. Pozdravljam ovu inicijativu Alberta Nađa i zahvaljujem se Kulturnom centru što nam je ovo omogućio, kao i vama, kikindskoj publici koja je prepoznala večerašnji koncert kao lep i važan događaj. Čuo sam i da je jedan od članova orkestra za ovu priliku došao čak iz Toronta– napomenuo je Bogdan.

Članovi orkestra imaju od 12 do 30 godina i dolaze iz Niša, Beograda, Pančeva, Novog Sada, Sente, Subotice, Šida, Toronta… Među njima je troje sugrađana: David Cvijan (činele) i Miloš Kovačić (timpan) i Uroš Silaški (trombon), obojica iz Mokrina.

Inicijativu sugrađanina Alberta Nađa koji je pažnju javnosti skrenuo kada je obnovio rad Duvačkog orkestra Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Kikindi, prepoznao je Muzički centar Pančevo, a projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja i lokalna samouprava.

Nakon što su zadobili naklonost i simpatije kikindske publike, Omladinski duvački orkestar spreman je da ostavi dobar utisak i u Makou u Mađarskoj gde će večeras nastupiti na 28. Međunarodnom festivalu duvačkih orkestara.