Prvi imuni na Covid 19 u Severnombanatu korisnici Gerontološkog centra Kanjiža

Iako je masovna imunizacija u Srbiji počela pre tri dana, vakcinacija korisnika Gerontoloških centara i dela radnika zaposlenih u zdravstvu počela je ranije, a prvi među njima su već i revakcinisani.

U Severnobanastkom upravnom okrugu, vakcinu protiv Covida 19 prvi su primili korisnici Gerontološkog centra u Kanjiži krajem prošle godine, 26.decembra. U tom periodu, Srbija je raspolagala sa vakcinom američkog proizvođača Fajzer-Biontek, a 21 dan kasnije korisnici su i revakcinisani.

Korisnici Gerontološkog centra Kanjiža su u subotu, 16.januara, primili drugu dozu Fajzerove vakcine i oni su sada kompletno vakcinisani, odnosno trebalo bi da se kaže zaštićeni protiv Covida 19, ističe epidemiolog dr Sandra Radlović, direktorica Zavoda za javno zdravlje Kikinda.

Kako navodi dr Radlović, svi korisnici Gerontološkog centra Kanjiža se nakon vakcinacije, pa i revakcinacije osećaju dobro i nije bilo neželjenih reakcija.

Prvom dozom Fajzerovog cepiva 13.januara vakcinisano je i 50 korisnika i zaposlenih u Gerontološkom centru u Kikindi. Istog dana prvom dozom obavljena je imunizacija medicinskih i nemedicinskih radnika Doma zdravlja u našem gradu a tome je prethodila vakcinacija u bolnici koja je počela dan nakon Božića, 8. januara. Vakcinu je ukupno primilo oko 100 radnika zaposlenih u sektoru zdravstva.

Prijavljuju se i drugi zdravstveni radnici tako da će biti još jedan krug vakcinacije među zdravstvenim radnicima. Revakcina je 29.januara, jer su se 8.januara vakcinisali a posle 21 dan ide revakcina. Neželjenih reakcija kod zdravstvenih radnika na Fajzerovu vakcinu nije bilo, sem blagih koje su očekivane, bol na mestu uboda, eventualno crvenilo, kaže dr Radlović, epidemiolog.

Zaključno sa 21.januarom, uzimajući u obzir građane vakcinisane Fajzerovom ili kineskom vakcinom Sinofarm u gradu je vakcinisano 598 sugrađana.