Prve mimoze, tvrdi Mihalj Todor, donose sreću u ljubavi

Prva mimoza, sa Novom godinom ušla je i u naš grad. Predivni, nežni i mirisni cvetovi ove mediteranske biljke već uveliko krase domove Kikinđana. Prodavac, vremešni Mihalj Todor, kaže da ovu princezu međ cvećem uspešno prodaje već četvrtu deceniju, ali i da u 90 % slučajeva cveće kupuju žene.

Iako je mimoza nežna i lepršava, ona se ne seče makazama ili nožem, već se krši i lomi. Zato ovu biljku, prema nekom vrlo neobičnom predanju porede sa ženom: “Što je više kršiš, to je sve lepša i bujnija”. Viktor Igo je gledajući mimozu zapisao: “Ako si kamen, budi kamen, ako si čovek, budi ljubav, ako si cvet, budi mimoza”.

 

 

Kikinđaani već godinama među prvima imaju mogućnost da, od sugrađana Mihalja Todora kupe ove sitne žute cvetove, koje unose prvi dah proleća:

-Ja već četrdeset godina prodajem mimoze. I to ne samo u Kikindi. Imam ja prodaju i u Zrenjaninu, Novom Sadu. A, inače, u 90% slučajeva su kupci žene. Cena buketa varira od 100 do 150 dinara. Kada sam počinjao, kada sam imao dvadesetak godina, ljudi su daleko više kupovali. Uspeo sam dnevno da prodam i po nekoliko kutija. Novaca bilo u svakom džepu. Kako godine prolaze, sve je manje zainteresovanih, pa ni kutiju ne prodam na dan, ali….ipak vredi. Kažu da ko kupi prve mimoze, kada ih ugleda, da će njega pratiti ljubav tokom cele godine.

Inspirisala je  sve koji kroz svoja dela  sanjanju lepotu i  slikare i  kompozitore. Mimozu su iz daleke Austarilije doneli pomorci  na prostore Boke Kotorske. Umesto dragog kamena i zlatnih ogrlica, kako priča predanje, ti nemirni Odiseji nagrađivali su svoje drage i verne Penelope za ljubav i srtpljivo čekanje ovim egzotičnim i mirisnim biljem.