Prve maline na kikindskoj pijaci prodavane po ceni od 400 dinara za kilogram

Junska ponuda na zelenoj pijaci, prevelika za jedan prosečan podosta ojađen novčanik, ali nekako potaman za petkov ceger, u kom bi recimo moglo da stane kilogram mladog krompira, koji je danas cenjen od 30 do 50 dinara, tu bi se moglo smestiti i pola kilograma ovogodišnje šargarepe za 30 dinara, zatim i koja tikvica po 25 dinara za komad i eventualno deset komada jaja po ceni od 120 dinara. Upotpunjena priča za današnji ručak bi mogla da ima i nešto malo graška, ovogodišnji rod, ali i ovodnevno cepanje, od strane Marije Miletin, koja ima komentar na račun prodaje ove vrste povrća.

Paradajz drži cenu do 130 dinara, već nedeljama, dok je krasavac nuđen po ceni već od 60 do 80 dinara. Za papriku je bilo potrebno izdvojiti do 180 dinara, patlidžan 200 dinara, dok je prva komšijska boranija danas stajala 200, blitva 30, a keleraba po komadu 20 dinara.

Rasad je već u fazi, ko je posadio na vreme, već bere prve plodove, ali za one koji su naglo dobili malo slobodnog vremena, ili su ustanovili da je krajnje vreme za pikiranje, recimo paradajze, sugrađanin Đurica Jorgin ima ponudu.

Trešnje su danas izazvale najviše čuđenja, kod kupaca, baš zbog potrebe prodavaca da, ili prodaju zalihe, ili da razumeju kupovnu nemoć sugrađana, te su ih nudili po ceni od 50 pa sve do 250 dinara.

Višnje su stajale od 80 do 150, kajsija 80 do 170, breskve 80, jagode do 180, maline su cenjene 100 dinara, 250 grama, a borovnice do 1200. dionara.

 

Za pijačnu priču izdvajamo trampu za šolju kafe ili još bolje, junski osmeh kod dragog bića, a sve u vidu prve gladiole po ceni od 80 dinara, ili patuljastog, smernog a izuzetno veselog gerbera, koji je stajao svega 50 dinara saksija.