Prvaci u auto školi “Stop”


Predavači AŠ „Stop“ organizovali su zanimljivo predavanje prvacima OŠ „Đura Jakšić“, kako bi stekli osnovna znanja o bezbednom učešću u saobraćaju. Deci se kroz interaktivno predavanje predstavio predavač teorijske obuke, diplomirani inženjer saobraćaja Miloš Maluš, koji smatra, da iako su kao škola ” pioniri u poduhvatu“, takva praksa bi trebalo da ima svoju budućnost…

-Pošto je i samim zakonom o saobraćaju predviđeno da se ustanove, koje se bave obukom za vozače, pozabave i ovakvom vrstom edukacije o saobraćaju, mi smo rešili da pokrenemo ovakvu inicijativu. Zajednički nam je cilj da podignemo bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Ovoga puta se zahvaljujem učenicima i učiteljima OŠ “Đura Jakšić” što su odgovorili na ovakvu vrstu inicijative. Nisam čuo da je ovakva edukacija negde pokrenuta, a naša je namera da je nastavimo…

Adekvatno ponašanje svih učesnika u saobraćaju je najvažniji element bezbednosti, a upoznavanje najmlađih sa osnovnim pravilima u saobraćaju je bitan korak, kada je prevashodno njihova bezbednost u pitanju. Prema njegovom mišljenju, stepen znanja o saobraćaju se razlikuje od slučaja do slučaja.

Značaj poznavanja najosnovnijih pravila već u tom uzrastu je neprocenjivo, te je ovakva inicijativa naišla na veliku podršku od strane učitelja, koji su doveli mališane na obuku. A, o tome da li se pravila poznaju i da li se poštuju, prvaci već po nešto znaju.

U periodu od 2012. do 2016. godine, prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, u Srbiji je u saobraćajnim nezgodama stradalo 3.080 ljudi, dok su teške telesne povrede zadobile 17.052 osobe. U 2016. godini, u saobraćajnim nesrećama poginulo je 12 dece do 14 godina, a povređeno je 1.634. te je ovakva obuka mališana vrlo značajna i potrebna.