Prva proleterska brigada i Dan JNA

GRO SUBNOR-a Svečanom akademijom, koja je održana u Kulturnom centru obeležio Dan formiranja Prve proleterske brigade kao i datum, koji je jugoslovenska armija proslavljala uz sve počasti. Gosti i organizatori su posebnim programom i svojim prisustvom uvelečali Svečanu akademiju. Kako je naveo istoričar kikindskog Arhiva, Marko Milošev ovaj dan obeležava JNA, kao dan svog osnivanja u čast formiranja prve proleterske brigade u Rudu..

-Ovim je zapravo GRO SUBNOR-a želeo i da obeleži  završnicu jedne  uspešne godine, možemo reći, izborne godine gde smo opet  izabrali Nenada Dimitrijevića za predsednika  SUBNOR-a,  a izabrani su i drugi članovi odbora…

 

Sećanje na dane, kada je Jugoslavija imala svoju armiju, kada se stupalo strojevim korakom i sa ogromnim ponosom u srcu se demonstrirala snaga jedne zemlje, izazvalo je prisećanja od strane onih koji su  služili vojni rok. Prijatelji i predstavnici lokala, zatim načelnik Severnobanatskog upravnog okruga, Nikola Lukač, razne organizacije i udruženja uveličali su svečanost, a ove godine je u redovima SUBNOR-a odlučeno da plaketa zahvalnosti bude dodeljena Domu armije.