Prva presuda u korist oca koji sumnja da mu je dete nestalo iz porodilišta

Bogdan i Milena Janjić 3. juna 1983. godine bili su najsrećniji roditelji jer im se u jedan sat i 20 minuta rodilo prvo dete, sin Dejan. Na žalost, sreća je bila kratkog daha pošto je beba u noći između 4. i 5. juna hitno transportovana na Instut za majku i dete u Beogradu na Odeljenje neonatologije.

Kako je u eksluzivnom intervjuu za TV Rubin rekao otac nestale bebe, on odlazi u Beograd i saznaje tužnu vest da mu je dete preminulo. Nikada nije poverovao u to da mu je dete umrlo i sve vreme je sumnjao da je beba nestala iz porodilišta. Stoga je pre dve godine u Osnovnom sudu u Kikindi pokrenuo sudski spor u kojem je tužio državu za pretpreljenu duševnu bol i patnju. Ove godine 6. februara doneta je presuda u njegovu korist.

-Verujem, osećam i u dubini duše znam da je moje dete živo, što sam i dokazao ovom presudom. Ne želim da pokvarim ni njegov ni svoj život koji sve ove godine živi. Moj Dejan može da bude uspešan i ostvaren čovek koji ceo svoj život živi sa roditeljima koje voli više nego mene koga ni ne zna – kaže Bogdan Janjić.

Iako kaže da nije spreman da upozna svoje prvo dete za koje je sve vreme sumnjao da je oteto iz beogradskog porodilišta, ima jednu želju:

-Želim da roditelji koji su mom sinu nazovi otac otac i majka, koji su ga, duboko sam ubeđen kupili, dožive bar deseti deo patnje koju smo proživeli supruga i ja. On je, garantujem životom, prodat – dodaje naš sugrađanin.

Prisećajući se događaja od pre 35 godina Bogdan kaže da je sumnju izazvalo to što mu u beogradskoj bolnici nisu dozvoli da vidi dete:

-Nisam dobio nijedan papir da je moje dete preminulo i od čega. Kada sam ih pitao kako da idem kući praznih ruku rekli su mi da je beba sahranjena o trošku bolnice.

Sudija Osnovnog suda u Kikindi Radojka Radovanović presudila je u korist 59-godišnjeg Bogdana Janjića, i njemu država treba da isplati iznos od 10.000 evra. Kako smo u telefonskom razgovoru saznali od sudije Radovanović reč je o prvostepenoj presudi koja je doneta prema važećim zakonskim propisima i međunarodnim konvencijama. Presuda nije pravosnažna i o njoj će končanu odluku doneti Apelacioni sud u Novom Sadu jer je tužena Republika Srbija koju zastupa Državno pravobranilaštvo odeljenje u Zrenjaninu, uložila žalbu na presudu.

A evo kako je zadovovoljan presudom:

-Nije meni do novca. Nemam nikakve vajde od toga. I na sudu sam rekao iz inata hoću novac koji ću ostaviti sinu i ćerki koje sam dobio posle Dejana. Nisam materijalista, ali hoću da pravda bude zadovoljena.

Ovo je prva presuda za duševnu bol i patnju u Srbiji kojom je određena odšteta ocu bebe koji sumnja da mu je dete nestalo iz porodilišta.