Prva premijera u novoj pozorišnoj sezoni “Izbiračica”

Glumački ansambl Narodnog pozorišta pre tri nedelje počeo je rad na novoj predstavi “Izbiračica” po tekstu Koste Trifkovića. Komedija nastala u 19. veku bila je pravi izbor za započinjanje nove pozorišne sezone, mišljenja je direktor Brane Marjanović.

 

 

 

 

 

 

 

-Odlučili smo da novu sezonu počnemo komadom “Izbiračica”. To je naša klasična literatura, a tekst je napisao Kosta Trifković. Smatrali smo da u našem repertoaru nemamo dovoljno domaćih autora, pogotovo onih koji su se bavili našim vojvođanskim miljeom – istakao je Brane Marjanović.

Jana Maričić, rediteljka koja prvi put radi sa kikindskim glumcima zadovoljna je saradnjom.U središtu predstave je odnos između glavnog lika i njenih roditelja.

-Tekst nastao u 19. veku smeštamo u savremeni kontekst. Bavimo se savremenim karakterima koji su zadržali hijerarhiju porodičnih i društvenih odnosa građanske Srbije sa novinom u smislu interpretacije. Izbiračicu ne tertiramo kao slatku devojku koja se premišlja kog prosca da odabere, već kao devojčicu u telu žene odnosno ženu u produženoj adolescenciji rekla je Jana Maričić.

Glavna uloga Malčika poverena je glumici somborskog pozorišta Vanji Nenadić koja je prvi put na daskama kikindskog teatra.

-Malčika je razmažena devojka koju su razmazili roditelji. Kao glumica trudim se da ovaj lik bude drugačiji u odnosu na ono što smo imali priliku da vidimo u pozorištima – dodala je Vanja Nenadić.

Pored Malčike tu su njen otac gospodin Sokolović kog igra Mihajlo Laptošević, njena sestra Saveta koju tumači Tanja Markov, prosac Tošica koga će publici dočarati Stefan Ostojić i drugi likovi.

-Za lik je ključno što je Saveta zaljubljena u Branka i on nju. Međutim on se dopada i Malčiki. Saveta ne želi da im stoji na putu i odbija Brankovu ljubav što dovodi do niza zavrzlama – napomenula je Tanja Markov.

-Pored toga što je specifičan Tošica je odbačen od društva. Sa njim se mogu poistovetiti mladi koji traže ljubav – dodao je Stefan Ostojić.

Nova sezona počinje u subotu, 6. oktobra u 20 sati. Na repertoaru je komad “Mirgorod” premijerno izveden krajem prošle pozorišne sezone.Premijera “Izbiračice” planirana je za 20. oktobar, a do kraja godine uradiće se i dve dečije predstave. Na proleće je ponovo planirana saradnja sa režiserom Kokanom Mladenovićem.