Prva nagrada za Jelkinu “Oskorušu”

Pesma „Oskoruša“ sugrađanke Jelke Bota, inače članice Organizacije slepih i slabovidih „Severni Banat“ nagrađena prvom nagradom na ovogodišnjem Međunarodnem književnom konkursu slepih i slabovidih pesnika, koji je održan u Beogradu.

Na ovogodišnjem konkursu pesama slepih pesnika, koji organizuje Savez slepih Srbije, prvu nagradu za najlepšu pesmu dobila je Kikinđanka, članica Organizacije „Severni Banat“ Jelka Bota:

– Zahvaljujem se na čestitkama. U pitanju je konkurs, koji je raspisan negde u avgustu. Svi oni koji se bave pisanom reči sa teritorije Srbije, a od prošle godine je to i prošireno na sve bivše republike, ondašnje države imaju prava učešća. Sve osobe oštećenog vida imaju pravo učešće na ovom konkursu. Ovo mi nije prvo učešće. Dobila sam jednu treću nagradu i evo sad mi je pripala prva nagrada. Žao mi je samo što nikako ne mogu da prisustvujem samom proglašenju pobednika, koje se održava 25. decembra, a ja tada slavim Božić, objašnjava uz skroman smešak, Bota.

Članovi organizacije „Severni Banat“su već godinama prisutni na ovom konkursa, objašnjava Bota i nesebično dodaje da je Jagoda Žđik, takođe članica kikindske organizacije dva puta ponela nagradu za najlepši stih u Sbiji. U organizaciji se trude da pesnički talenat razvijaju  i u okviru saradnje sa drugim organizacijama, ali i ustanovama kulture.

Jelka Bota je inače diplomirani ekonomista. Vid je naglo počela da gubi pre desetak godinam, a do tada je bila uspešna bankarska službenica. Kako naglašava, angažovanja u okviru rada organizacije dosta joj znači. Do sada je već uspešno izdala četiri svoje zbirke pesama, a stihovi joj se nalaze i u zajedničkim zbirkama slepih i slabovidih pesnika.