Prva knjiga o istoriji Kikinde na mađarskom jeziku

Prva istorijska knjiga o Kikindi i selima, iz perioda od 1211. do 1552. godine promovisana je u prostorijama Kulturno umetničkog društva „Eđšeg“. Knjiga „Velika Kikinda i njeni žitelji“ je autorsko delo dr Zoltana Čemerea:

-Radi se o topografskoj istoriji Kikinde i njenih seoskih naselja . Ovo je prvi tom knjige koji se odnosi na pozni Srednji vek i početak Novog veka. Na osnovu raspoloživih pisanih tragova našao sam podatke o 33 naselja, koja su postojala između 13. i 16. veka.

Ovaj prostor je u tom periodu bio gotovo neuređen:

-To su uglavnom bila seoska naselja, a samo su tri do kraja Srednjeg veka dosegla do stepen opiduma, odnosno stepskih gradova. U istraživanjima sam koristio pisanu građu iz arhiva. Pored toga sam koristio i rezultate arheoloških iskopavanja i stare mape.

Da bi se pripremilo ovako opsežno delo, bilo je neophodno sprovesti mnogo detaljnih istraživanja. Autor je izdvojio jednu veoma zanimljivu činjenicu koju je otkrio dok je prikupljao građu za delo:

-Najinteresantnija je jedna Povelja iz 1322. godine, koja spominje naselje Galad i vodotok Galad. Smatram da je to prvi pisani trag o vodotoku Galadska, koji je nekad proticao kroz Kikindu.

Budući da je istraživanje bilo sveobuhvatno i da su otkriveni mnogi interesantni podaci o istoriji našeg grada, zanimalo nas je da li autor planira da knjigu objavi i na srpskom jeziku:

-Da, planiram. Ovih godina obavljaju se arheološka istraživanja Kikinde i okoline. U planu je da se napravi arheološka topografija Kikinde i njene okoline. Ja ću priložiti tekst o srednjovekovnim naseljima, odnosno skraćenu verziju ove knjige.

Knjiga „Velika Kikinda i njeni žitelji“ predstavlja prve istorijske podatke o našem gradu i predstavlja prvo delo takve vrste pisano na mađarskom jeziku.