PROUNS, DNV i Comnet najoštrije osudili pretnje upućene Ivani Vučićević

PROUNS, DNV i Comnet najoštrije osudili pretnje upućene Ivani Vučićević

PROUNS najoštrije osuđuje pretnje upućene našoj koleginici i članici IO PROUNS-a , direktorki i glavnoj i odgovornoj urednici Studija B Ivani Vučičević, kojima joj se doslovno poručuje “ da će je progutati mrak“. Pretnje su Ivani Vučičević upućeno neposredno posle najave da će gost njene političke emisije biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Do ovog trenutku, niko se nije oglasio da osudi, odobri, da se začudi ili obraduje zbog ovog čina, a što je najtragičnije, ni esnafska udruženja. Ona ista udruženja ( NUNS, NDNV, Lokal pres, Medijska koalicija) kojima su puna usta slobode informisanja, slobode izveštavanja, zaštite novinara – sada ćute.

Ćute oni uvek kada nije reč o njihovim čelnim ljudima, na to smo već dobrano navikli. Ćutali su oni i unazad 20 godina kad god je napadan neko ko nije „njihov“.  Znali su samo da analiziraju i istražuju ( uglavnom parama dobijenim iz inostranih fondova) slučajeve koji su njih direktno pogađali. Znali su i da drže beskonačne konferencije na kojima su ubeđivali i nas i njih, a naročito one od kojih su dobijali novac, da se napadi dešavaju samo „nezavisnim“ profesionalcima i da traže hitnu zaštitu od nadležnih organa i za mnogo bizarnije napade od ovog? Pa šta je sad? Čija je Ivana Vučičević?

Ćute i udruženja čiji su predstavnici tekstopisci nove medijske strategije ili sede u Timu za koordinaciju. Svojim ćutanjem diskvalifikuju sebe za taj posao i time još jednom dokazuju svoju nameru da kroz medijsku strategiju, medijsku scenu Srbije potčine samo sopstvenim interesima.

Zahtevamo od državnih organa da svim novinarima u Srbiji omoguće da slobodno izveštavaju, a da one koji vređaju i prete , sanksionišu. Srbija je slobodna zemlja u kojoj je zagarantovana sloboda govora, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsednik PROUNS-a Zoran Veličković. 

Povodom pretnji po ličnu bezbednost novinarki Ivani Vučićević, Društvo novinara Vojvodine smatra da je krajnje vreme da se čitava naša javnost usaglasi s tim da je bilo kakav atak na lični i profesionalni integritet novinara nedopustiv, te da ga na svakom mestu i u svakoj prilici treba oštro i nedvosmisleno osuditi.
Od svih aktera naše političke scene posebno zahtevamo da nas, novinare, prestanu da koriste i zloupotrebljavaju u svrhu dnevne politike i prljave propagande. Od drugih profesionalnih novinarskih udruženja očekujemo da stanu u zaštitu svakog ko svoj hleb zarađuje baveći se novinarskim zanatom i da prestanu da reaguju zavisno od toga da li ugroženi novinari pripadaju njihovom, ili nekom drugom miljeu, stoji u saopštenju Petra Kočića, predsednika DNV.


Udruženje elektronskih medija „ComNet“ osuđuje napade na kolege novinare koji nisu ni prestali, već gradacijom eskaliraju do mere da je nakon gostovanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića na televiziji „Studio B“ direktorki i glavnoj i odgovornoj urednici Ivani Vučićević rečeno da će je „progutati mrak“. 

Shvatili smo svi da su to ljudi bez skrupula i bilo kakvog kodeksa ponašanja i da onima koji ne rade posao po njihovoj meri upućuju najbesramnije pretnje. Ako će nekoga da „proguta mrak“ to je jasna i javna pretnja, stoga molimo nadležne organe da preduzmu sve mere da zaštite našu koleginicu Ivanu Vučićević, a novinarskim udruženjima poručujemo da moraju stati u odbranu novinara i novinarske profesije.

Udruženje elektronskih medija „ComNet“ smatra da pretnje upućene koleginici i glavnoj i odgovornoj urednici „Studija B“ Ivani Vučičević predstavljaju atak na njenu ličnu bezbednost što je nedopustivo i zahtevamo da oni koji danima prete ženama i novinarima budu procesuirani u skladu sa zakonom naše države.