Proslavljena slava manastira Sveta Trojica

Manastir Svete Trojice u Kikindi podignut je 1887. godine kao zadužbina Melanije Nikolić rođene Gaičić. Crkvena slava ovog manstira je drugi Dan duhova i proslavljena je uz prisustvo mnogobrojnih vernika i sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Kikindi. Svetu arhijerjsku liturgiju služio je vladika banatski Nikanor.
-Braćo i sestre, sestrama manastira, braći sveštenicima i svima vama želim srećnu slavu Svetu Trojicu. Gospod nas je udostojio da pošaslje Hrista boga koji nikada ne prestaje da vrši svoj posao jer je on večan i njegovi su poslovi večni – rekao je vladika banatski Nikanor.


Status manastira dobijen je 1908. godine i prvobitno je bio muški. Vladika Sava Šumadijski je 1980. godine ukazom manastir preimenovao u ženski. Slava se uvek proslavlja prema crkvenim običajima.
-Ova godina je jubilarna za manastir jer je 130 godina od osvećenja hrama, a 105 godina prošlo je od upokojenja ktitorke Mele. U kripti u manastiru u kojoj su smešteni ktitorka i njena porodica:roditelji, sin, brat i unuk.Proslavljamo Gospoda u trojici: ocu, sinu i svetom duhu – istakla je sestra Minodora.


Već nekoliko godina ovo zdanje se obnavlja.
-Uspevamo da obnovimo manastir zahvaljujući Bogu i dobrim ljudima. Vratili smo zemlju koja nam je oduzeta posle Drugog svetskog rata. Godinama su sestre štedele kako bi započela obnova, a pomogli su nam dobri ljudima kojima zahvaljujem – dodala je sestra Minodora.
U prethodnom periodu manastir je okrečen, postavljene su pločice i grejanje. Na samom manastiru neophodno je oslikavanje i restauracija ikonostasa, dok je na konaku, koji je dograđen 1987. godine potrebno rekonstruisati krov koji prokišnjava.
U ovom objektu ima tri monahinje:Minodora, Parasekva i Magdalina i jedna iskušenica Darija.