Proslavljena slava Hrama svetih Kozme i Damjana

U Hramu svetih Kozme i Damjana svetom Liturgijom, rezanjem slavskog kolača i trpezom ljubavi obeležna je hramovna slava na kojoj se okupio veliki broj vernika. Liturgiju je služio vladika banatski Nikanor. Otac Boban Petrović, starešina Hrama svetih Kozme i Damjana, rekao je da je slava ove godine proslavljena svečanije u odnosu na ranije.
-U prisustvu našeg episkopa, duhovnika koji su došli, kumovima slave, porodice iz Temišvara sa kojima su došli članovi hora i profesori temišvarskog Teološkog fakulteta, uz sasluživanje 20 sveštenika, proslovali smo našu slavu – rekao je otac Boban Petrović, starešina Hrama svetih Kozme i Damjana.


Izgradnja Hrama svetih Kozme i Damjana počela je 2003. godine i najveći deo posla je urađen. Ikonostas se završava, a neophodno je uraditi i spoljnu fasadu. Do sada je u hram uloženo više od 60 miliona dinara.
-Narod je upoznat da se rade ikone i pomažu nam . Ovom prilikom pozivam sve koji mogu i žele da ugrade sebe u ovu svetinju. Najdalje do Nove godine očekujem da će biti završen unutrašnji deo enterijera. Posle toga preostaje nam kupovina velikog polijeleja, centralnog lustera, koji je prilično skup. Očekujem da će sve biti spremno da dogodine osveštamo hram – dodao je otac Boban Petrović.


Sveti Kozma i Damjan, dva brata, bili su lekari i kako je narod verovao čudotvorci. Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa. Kuma slave bila je Jadranka Marijora Salam iz Temišvara.
-U Kikindi imam tetku koja mi najbliži rod. Pre tri godine prvi put smo bili u Hramu svetih Kozme i Damjana i od tada kad god smo u Kikindi posećujemo ovu svetinju. Ovde su nas svi lepo primili, pa je moja porodica na ovaj način želela da se oduži – rekla je kuma slave.
U toku je izgradnja i Parohijskog doma. Zgrada će imati četiri stana, a radovi su počeli prošle godine. Planovi su da Parohijski dom bude završen sledeće godine.