Proslavljena slava grada letnji Sveti Nikola

Nakon što je u crkvi Svetog oca Nikole završena liturgija povodom slave grada na kojoj se okupio veliki broj sugrađana, gradskim trgom i centralnim ulicama krenula je litija. Osim sveštenstva i predstavnika Grada Kikinde litiji, povorci sa barjacima, krstovima, ikonama i relikvijama, pridružili su se članovi ADZNM “Gusle”, crkvenog hora mladih Sveti Nikolaj Srpski, srednjoškolci, predstavnici obrazovnih, kulturnih i javnih ustanova, kao i mnogobrojni sugrađani.

 

 

 

 

 

Litija koja predstavlja molitvu za zdravlje, dobar rod u polju okupila je oko hiljadu Kikinđana koji su na ovaj način pokazali koliko im je važno da Kikinda ima gradsku slavu. Povorka se kretala od crkve, gradskim trgom do Skupštine Grada, ulicama Vuka Karadžića, Braće Tatić, Generala Drapšina,  da bi se vratila do crkve.

Obeležavanje slave grada nastavljeno je u svečanoj sali Skupštine Grada, a ovom događaju odazvali su se predstavnici privrednog, društvenog, političkog, kulturnog i sportskog života grada. Prisutne je pozdravo prvi čovek grada Pavle Markov.

Kikinda i mi Kikinđani imamo bogatu i dugu kulturnu tradiciju i veliko nasleđe, tako da je jedan od naših ciljeva da održimo tradiciju kao i da poboljšamo sve uslove života. Važno je da budućim pokolenjima ostavimo ono što smo i mi nasledili. Svu energiju ulažemo da naša sredina bude bolje mesto za život, a to ćemo postići uz zajedništvo. Letnji Sveti Nikola je pravo vreme da se okupimo i da sa novom energijom nastavimo dalje – rekao je Pavle Markov.

Kako običaji nalažu, u prisustvu domaćina Pavla Markova i kuma ovogodišnje slave Nikole Lukača, načelnika Severnobanatskog upravnog okruga upriličeno je rezanje kolača.Obeležavanju slave grada prethodio je konkurs lokalne samouprave za najbolji slavski kolač. Žiri u sastavu Milan Maletić, profesionalni kuvar, Nada Krstonošić i Marijana Mirkov, za najbolji kolač proglasili su onaj koji je napravila je Slobodanka Radak iz Kikinde, članica Udruženja žena koja je bila pobednica i prošle godine. Njoj je uručen i prigodan poklon.

 

 

 

 

 

-Nisam očekivala da budem najbolja i ove godine. Sada je bilo duplo više kolača, samim tim i duplo veća konkurencija. Bilo je i mladih i starijih domaćica i drago mi je što sam ponovo, prema mišljenju žirija, umesila najukusniji kolač – rekla je Slobodanka Radak.

Po oceni stručnjaka svi prispeli kolači bili su veoma dobri, a nijanse su odlučile o najboljem. A evo i šta je žiri ocenjivao.

 

 

Ocenjivali smo izgled, površinu kolača, miris i ukus sredine i kore. Kolači su bili obeleženi brojevima, tako da nismo znali ko je napravio koji kolač – dodao je Milan Maletić.

Program su uveličali hor “Atenditte” i pevačka grupa “Melizmi”.