Proslavljena crkvena slava grada

Crkvenu slavu grada, letnjeg Svetog Nikolu, koja je obnovljena posle više godina, zajednički su proslavili predstavnici Grada Kikinde i Srpske pravoslavne crkve. Veliki broj građana prisustvovao je službi u pravoslavnom hramu Svetog oca Nikole i litiji, koja je prošla ulicama grada.

U Skupštini grada slava je obeležena rezanjem slavskog kolača, a ovom događaju prisustvovali su predstavnici privrednog, društvenog, političkog, kulturnog i sportskog života grada.

-Okupili smo se u Skupštini grada da kao velika porodica proslavimo slavu i da se svi zajedno podsetimo pravih vrednosti kao što su poštovanje, posvećenost, tolerancija. Svakodnevno se trudimo da život naših sugrađana bude bolji, a vraćanje starih vrednosti nam u tome pomaže – istakao je Pavle Markov, gradonačelnik.

Otac Milenko Sandić istakao je da je ovo važan dan u životu Kikinđana jer obnavljaju svoju duhovnost.

-Kikinda je divan grad i danas se radujemo ovom danu jer je obnovljena crkvena slava grada. Slaveći slavu razvijamo se kako u duhovnom, tako i u fizičkom, privrednom i svakom drugom segmentu života. Ljudi su oduševljeni što je obnovljena slava i ovo je možda najlepši ogađaj u godini za sve građane – rekao je protojerej Milenko Sandić.

Kum slave bio je Milenko Jovanov, pokrajinski poslanik koji je rekao da je uveren da će se obeležavanje gradske slave nastaviti i u godinama koje dolaze.

-Velika mi je čast i zadovoljstvo zbog toga što sam u kum slave koja se ponovo obnavlja. Nadam se da će se i sama proslava razvijati u narednim godinama – rekao je Milenko Jovanov.

Lokalna samouprava organizovala je konkurs za izradu najboljeg slavskog kolača na koji se prijavilo 10 sugrađanki. Prema oceni stručnog žirija najlepši slavski kolač napravila je Slobodanka Radak iz Kikinde, članica Udruženja žena.

-Nisam očekivala da će moj kolač biti najbolji i drago mi je zbog toga. Recept za kolač nasledila sam od svoje majke – saznali smo od Slobodanke Radak.

Tročlani žiri ocenjivao je izgled, površinu kolača, miris i ukus sredine i kore.