Promovisano malo kolo, igra upisana na nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa

Na inicijativu ADZNM “Gusle” malo kolo upisano je u nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Tim povodom održana je promocija i stručni skup posvećen ovoj igri, kojoj su pored etnokoreologa i etnomuzikologa prisustvovale i Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika i Milena Živkov, članica Gradskog veća. Magdalena Popov, umetnički rukovodilac u „Guslama“ napominje da se dve godine intenzivno radilo na tome da ova banatska igra, po kojoj je Kikinda prepoznatljiva, postane deo nacionalnog nasleđa.

Dr Selena Rakočević, etnokoreolog podsetila je da su sa malim kolom ukupno tri igre iz naše zemlje upisane u pomenuti nacionalnu listu.

-Sam upis malog kola kao elementa nematerijalnog kulturnog nasleđa je samo početak intenzivnog rada na zaštiti pve igre, na dokumentovanju, istraživanju, promociji i na jačanju svesti o značaju ovog nematerijalnog kulturnog nasleđa – dodala je dr Selena Rakočević.

Ovo je prva tradicionalna igra iz Vojvodine koja je dospela na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa rekla je dr Tatjana Bugarski, regionalni koordinator za nematerijalno kulturno nasleđe iz Vojvođanskog muzeja

I ovom prilikom predstavnici „Gusala“ istakli su nemerljivu pomoć i podršku koju im u radu pruža grad Kikinda. Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika čestitala je na tome što je banatska odnosno igra koja reprezentuje Kikindu upisana u nacionalnu listu nematerijalnog kuulturnog nasleđa.

-ADZNM „Gusle“ i ovom prilikom pokzuje i dokazuje da jeste društvo od posebnog značaja za naš grad. Doprinose razvoju kulture ne samo u našoj sredini nego i mnogo šire. Želim iim uspeh u daljem radu, u očuvanju tradicije i kulturno-muzičkog stvaralaštva. Ovo društvo postoji od 1876. godine umnogome je doprinelo i doprinosi razvoju kulture punih 145 godina. I dalje ćemo im biti partneri i pružati podršku – istakla je Dijana Jakšić Kiurski.

Gusle“ su najstarije kulturno društvo u Vojvodini i svih 145 godina, koliko postoje, u kontinuitetu trude se da očuvaju i sačuvaju muziku, igre i pesme.