Program 32. Dana ludaja

Najstarija i najznačajnija manifestacija u Kikindi “Dani ludaje” biće održana 32. put. Ove godine datum održavanja pomeren je dve nedelje ranije na predlog organizacionog odbora tako da će trajati od 21. do 24. septembra. U četvrtak, 21. septembra, manifestaciju otvaraju najmlađi koji će učestvovati u “Igrama sa ludajom”,a biće proglašeni i najbolji likovni i literarni radovi na temu tikve.

-U petak nastavljamo druženje sa mališanima koji će u karnevalskoj povorci ponosno prošetati gradom. Učestvovaće oko 500 kostimirane dece. Subota počinje sa “Banatskim fruštukom” , “Seokim rogljem”, “Evropskim kutkom”, “Gostinskom sobom”. Kao i do sada akcenat čitave manifestacije je na merenju najteže i najduže ludaje i očekujemo veliki broj takmičara – istakla je Marijana Mirkov iz Kancelarije za turizam.

Osim na trgu građani i posetioci imaće priliku da uživaju i u bogatim kulturnim sadržajima. U Galeriji “Terra” biće postavljena izložba iz zbirke “Atelje 61” iz Petrovaradina, u Narodnom muzeju izložba egzotičnih životinja, stena, ruda i metala, dok će u Kulturnom centru biti otvorena izložba naivne umetnosti iz Padine “Oslikana tikva”.

-Ove godine u nedelju će program biti upotpunjen. Čitavog dana biće izvođača naših sugrađana koji će pokazati šta najbolje znaju – ističe Marijana Mirkov.

Na ovogodišnjoj manifestaciji očekuje se veći broj inostranih gostiju, naročito iz susedne Rumunije.

-U okviru naših “Dana ludaja” gosti iz Rumunije obeležiće Evropski dan prekogranične sradnje. U subotu na trgu biće održan i program “Ludaja i lonac “ tokom kojeg će predstavnici iz Rumunije, Mađarske i naše zemlje građanima predstaviti rad na grnčarskom točku – napominje naša sagovornica.

Gastronomski šou odnosno promocija dalmatinske i meditarnske kuhinje biće održana u subotu, kao i mini sajam preduzetnika.

-Večernji sati rezervisani su za koncerte tako da u četvrtak nastupa grupa “Kum”, “Divlji kesten” iz Beograda i Neda Ukraden. Narednog dana su koncerti Kikija Lesandrića i “Pilota” i Dejana Petrovića sa “Big bendom”. U subotu najpre nastupa Marina Tadić, a potom i Zorica Brunclik i Kemiš. Nedelja je rezervisana za koncert grupe “Van Gog” – rekla je Mirkov.

Kao i svake godine manifestaciju će pratiti i sportski susreti tako da će biti održani turnir u tenisu, odbojci i šahu, Fudbalijada, a organizovaće se i takmičenje u kuvanju riblje čorbe.