Procenat pozitivnosti na korona virus ispod dva odsto

Od korona virusa u protekla 24 sata obolelo je još 114 ljudi, dok je u Srbiji ukupno potvrđena 9.791 osoba koja ima COVID -19. Od početka epidemije preminule su ukupno 203 osobe od čega je u proteklom danu život izugubilo još troje obolelih. Danas je prvi put procenat pozitivnosti u odnosu na broj testiranih ispod dva odsto, istakla je na konferenciji za novinare Zdravstveno-kriznog štaba epidemiolog dr Darija Kisić, Tepavčević.

-Osnovna mera prevencije za epidemiologe je socijalna distanca. Nošenje maski u zatvorenom, provetravanje prostorija, često pranje ruku su takođe mere koje svako može da ispoštujr. Svi treba da se potrudimo da virus nestane – dodala je dr Kisić Tepavčević. 

Aktivnost virusa manja je nego pre dva meseca i očekivanja su da će pokazetelji svakog dana biti sve bolji, ali ne sme se zaboraviti da virus i dalje cirkuliše, dodao je epidemiolog dr Predrag Kon.

-Mera ukidanja vanrednog stanja nije perarana i izglasana je jednoglasno. Važno je da se vratimo u život- rekao je dr Kon. 

Iako se ukida vanredno stanje epidemiološki nadzor i dalje će biti aktivan. Testira će se nastaviti i dalje, a postoji šansa da budu i proširena jer se očekuje da ljudi zbog poslovnih obaveza putuju u inostranstvo.

Ukupno je u našoj zemlji na virus korona testirano 117.474 ljudi, a 1.971 osoba je izlečena.