Priznanje pevačkoj grupi “Gusala”

Članice starije pevačke grupe ADZNM “Gusle” na festivalu tradicionalnog izvornog pevanja u mestu Prilike kod Ivanjice dobile su priznanje za negovanje izvornog stvaralaštva.

-Na festivalu nam se svidelo što smo imali priliku da se upoznamo sa velikim brojem pevačkih grupa koje neguju raznovrsno izvorno pevanje u zavisnoti od toga iz kog kraja dolaze. Imali smo priliku da čujemo specifično pevanje poznato kao izvika, koje smo prvi put uživo čule. Probale smo da pevamo zajedno sa njima što je za nas bilo veliko iskustvo. Ovo je bila prilika i da zabeležimo običaje, muziku i pesmu iz drugih krajeva Srbije što će nam pomoći u daljem radu – istakla je Magdalena Popov, umetnički rukovodilac.

Kikinđanke su bile i najmlađe učesnice festivala.

-Kod nas, za razliku od nekih mesta u Srbiji, deca su zainteresovana da uče tradicionalno pevanje. Počinju od sedam godina i imaju priliku da se izvornim pevanjem bave dokle god to žele jer imamo pevačke grupe svih uzrasta – dodala je naša sagovornica.

Na festivalu je učestvovalo 80 pevačkih grupa, a članice pevačke grupe iz “Gusala” dobile su više poziva da učestvuju na sličnim festivalima i sledeće godine.U toku je upis u sve sekcije društva.

-Deca mogu da dođu i da nauče da igraju, pevaju ili sviraju, u zavisnosti od toga šta najviše vole. Imamo i Omladinski hor “Tolinger” gde takođe primaju nove članove. Najmlađi članovi mogu imati tri godine – dodala je Magdalena Popov.

Gusle” imaju oko 500 aktivnih članova.