Privreda solidno poslovala, zarade povećane

 

Zahvaljujući ulaganjima i investicijama u gradu su otvorena nova radna mesta tako da je od 2015. godine do danas broj nezaposlenih smanjen za 50 odsto. Najviše nezaposlenih je nekvalifikovana radna snaga, rekao je Tibor Horvat, direktor RPK.

-Značajno je što je ove godine firma “Tisa Automotiv” otvorila svoj pogon u Kikindi. Sada zapošljavaju 500 radnika, a za narednu godinu najavili su proširenje kapaciteta što će značiti i novo zapošljavanje. Livnica “Kikinda” nekada najveći gigant takođe traži radnike jer je novi vlasnik uspeo da obezbedi više posla – napominje Horvat.

Nove radnike, kako ističe naš sagovornik, tražiće i “Mekafor”.

-Firmama su uvek potrebi kvaliteni radnici naročito u “Le Belieru” i “Zopasu”. Kompanija “Kalcedonija” takođe će imati potrebu da zapošljava. Možemo očekivati da sledeće godine “Lin Long” iz Zrenjanina takođe zaposli radnike iz Kikinde. Iako fabrika nije završena neophodno je obučiti kadar – ističe Tibor Horvat.

U MSK remont je ove godine trajao dva meseca tako da u Regionalnoj privrednoj komori veruju da će sledeće proizvodnja biti bolja. Ova fabrika najveći je izvoznik u našem okrugu.

Prema podacima republičkog Zavoda za statstiku od avgusta prošle do avgusta ove godine zarade u našem gradu porasle su 7,3 odsto. U Regionalnoj privrednoj komori očekuju da će do kraja godine zarade još rasti, ali neće preći osam procenata. Sa nepunih 46.000 dinara u proseku zarade u Kikindi su skoro 50.000 dinara odnosno 49.650 dinara.