Privode se kraju radovi u Narodnoj biblioteci

Građevinski radovi u Narodnoj biblioteci “Jovan Popović” koji su obuhvatili potpuno rekonstrukciju krova i tavanice, kao i zamenu strujnih instalacija su završeni. Za ove radove obezbeđeno je 12,5 miliona dinara, ali u jednoj od najlepših zgrada u gradu uradiće se puno više.

-Deo sredstava dobili smo na konkursu “Gradovi u fokusu” na kome je učestvovao Grad Kikinda. Hvala im na tome što su prepoznali stanje u kome se zgrada nalazila. U međuvremenu je Ministarstvo kulture odobrilo još tri miliona dinara za uređenje podova, kao i 1,8 miliona dinara za osposobljavanje elektronske čitaonice. Kako u novom prostoru nije bilo predviđeno uređenje podova Grad Kikinda nam je pomogao i obezbedio novac da se svi podovi saniraju stavljanjem nove košuljice i novog parketa – istakla je Radmila Perović, direktorica Narodne biblioteke.

Radovi su počeli u martu, a naša sagovornica podseća u kakvom je stanju bila Biblioteka:

-Plafon u delu zgrade pao je još 2012. godine tako da je bilo najvažnije sanirati tavanicu. Iseljeni smo iz starog dela zgrade jer je bila nebezbedna. Kritična je bila i struja, toliko da se upalio luster nekadašnje čitaonice.

Urađena je i nova internet mreža kroz kompletnu zgradu. Saniran je i hol od glavne kapije do ulaza u zgradu. Čim majstori budu završili svoj deo posla zaposlene u Biblioteci očekuje vraćanje u stari objekat u kome će biti izmenjen raspored odeljenja u odnosu na ranije.

-Promenili smo mesto dečijeg odeljenja i čitaonice u kojoj će biti i elektronska čitaonica. Tako se deca neće mešati sa odraslima, a dobiće i svoju čitaonicu – rekla je Radmila Perović.

Odeljenje za odrasle korisnike ostaje na starom mestu i ono za sada ne radi, ali se očekuje da će knjige ponovo moći da se iznajmljuju od 24. novembra. U Biblioteci je zaživeo i projekat Euteka, na inicijativu delegacije Evropske unije, Ministarstva kulture i informisanja i Narodne biblioteke Srbije. Radi se o informaciono-komunikacionom sistemu koji pokriva devet oblasti jer biblioteke, osim što služe za razmenu knjiga predstavljaju i informacione centre.