Privatizacija Metanola obezbediće nova ulaganja u fabriku

Prvi teneder za privatizaciju kikindskom Metanola biće raspisan polovinom decembra. To je u izjavi za TV Rubin potvrdio i ministar privrede Goran Knežević:
-Metanolsko-sirćetni kompleks je značajna kompanija ne samo za Kikindu i ovu regiju nego i za čitavu Srbiju, i to vi Kikinđani najbolje znate. Iako je fabrika važna nije ničim zaštićena, tako da posluje po svim tržišnim principima. Metanol nije oslobođen od plaćanja dažbina,a na tržištu mora da zaradi plate za svoje radnike. U protekle dve godine, koliko ponovo radi, MSK dobro posluje. Ovom hemijskom kompleksu potrebne su velike investicije koje Srbija u ovom momentu nema, kao ni dovoljno tehnologije i znanja da bi to mogli da uradimo. Zato smo krenuli da tražimo strateškog partnera i na javnom pozivu, raspisanom pre nekoliko meseci , dobili smo nekoliko pisama o zainteresovanosti značajnih investitora. Razgovarali smo sa njima, završili smo sve konverzije oko potraživanja u kapital tako da i formalno možemo da počnemo proces privatizacije. Nadam se da ćemo već krajem ovog meseca imati gotov tekst javnog poziva i posle toga očekujem oštru konkurenciju kako bismo iznašli najbolje rešenje i za Kikindu i srpsku privredu.


Odlukom Vlade Srbije u kikindskom metanolskom kompleksu postavljen je privatizacioni savetnik čiji je zadatak bio da vladi Srbije predloži model privatizacije. Dugovanja Metanola su 126 milijardi dinara, a većinski vlasnik je “Srbijagas” sa 71,85 odsto kapitala, koji je i doneo odluku o pokretanju privatizacionog procesa. U vlasništvu Republike Srbije je 24,8 procenata.


Metanolsko-sirćetni kompleks je izvozno orijentisana firma koja je od januara do septembra ove godine izvezla metanola i sirćetne kiselina u vrednosti od po 25 miliona evra, za 20 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Zapošljava 500 radnika koji su su od 2011. do 1. novembra 2015. godine bili na prinudnim odmorima pošto fabrika nije radila usled nemogućnosti da plaća gas, osnovnu sirovinu. U tom periodu došlo je i do poremećaja na svetskom tržištu pada tražnje i cene sirćetne kiseline.