„Priroda i društvo“ kroz objektiv Branislave Brandić

U Galeriji „Terra“ otvorena je izložba „Priroda i društvo“ mlade umetnice Branislave Brandić. Ovo je njena druga samostalna izložba i po mnogo čemu se razlikuje od svega što je do sada radila.

-Gledala sam da ovaj projekat ima i neku poruku tj. ulogu, osim da pokaže moj rad. Postavljena je instalacija i uradila sam video koji objedinjuje sve fotografije i oživljava ih tako što sam snimila zvuk ambijenta, tako da se i te osobe na fotografijama pomalo kreću,  kaže mlada umetnica.

Za nju je ovo jedistveno iskustvo, upravo zbog snažne poruke koju nosi. Priroda i društvo u ovom slučaju nije školski predmet, nego refleksija odnosa jednog subjekta prema drugom, jer se neretko prvopomenuti tretira kao objekat.

-Retko imam priliku da radim na projektu samo za sebe i htela sam da to bude nešto drugačije i sa porukom. Zanima me ekologija i mislim da nije dovoljno zastupljena u svemu. Zato sam uradila kao dve strane, gde su ljudi duboko povezani sa prirodom. Druga strana predstavlja nezainteresovanost ljudi, zanemarivanje prirode i šta je ono što bi se možda desilo ako se ne promeni naš način ophođenja prema prirodi i slično.

Svaka fotografija ima zasebnu priču, odnosno scenu koja prikazuje jednu od dve strane. Fotografska manipulacija delimično je prisutna i dopunjuje početnu zamisao.

-Sve je snimljeno u okolini Kikinde. Prvi put sam priželjkivala tmurnije vreme za fotografije i možda je to dalo određenu boju ambijentu. Proteklog leta mi se javila ta ideja, ali sam tek krajem godine stigla da radim na njoj. Ipak, sve je ispalo dobro baš zbog zime i tmurnog vremena.

Branislava Brandić rođena je 1990. godine u Kikindi. Završila je Primenjenu fotografiju na Visokoj školi strukovnh studija u Novom Sadu kao najbolji student grafičkog odseka. Učestvovala je na brojnim kolektivnim izložbama, a osim fotografijom i videografijom, bavi se i grafičkim dizajnom.