Priprema rasada u plastenicima u punom jeku

Penzioner iz Nakova,70 -godišnji Mikan Drago,već dvadesetak godina godina bavi se uzgojem i prodajom rasada. Ovaj posao započeo je kako bi upotpunio kućni budžet, a sada u penzionerskim danima to mu je hobi kojem može da posveti puno radno vreme.

-Proizvodim rasad paradajza, paprike, krastavaca, dinja, tikvica. Seme u kontajnere posejem 28. januara. Posle dvadesetak do mesec dana radim pikiranje odnosno presađivanje kako bi do 15. aprila rasad bio spreman za prodaju – kaže Mikan Drago.

Ove godine Drago je odustao od proizvodnje rasada paprike:

-Nemam računa da proizvodim i rasad paprike. Jako je jeftin rasad , a ulaganje je veliko.

U njegovom plasteniku može da proizvede oko 12.000 komada rasada, međutim toliki broj ne može da proda.Zato se poslednjih godina odlučio da proizvodi između četiri i šest hiljada strukova.Ove godine, kako kaže, loše će proći jer mu se dobar deo rasada smrzao usled nestanka električne energije u noći između 28. februara i 1. marta, kada je u Kikindi izmerena i najniža temperatura ove zime minus 20,3 stepena. Šteta je oko 100.000 dinara. Naš sagovornik ponovo je posadio rasad kako bi na neki način ublažio nastalu štetu. Osim proizvodnje rasada ima i voćnjak na površini od 11 ari.

Kako je napomenuo ovaj vremešni Nakovčanin svaki posao je uspešan ako se radi sa puno ljubavi i volje, tako da će se uzgojem rasada i voćarstvom baviti i ubuduće.