Prioriteti novoizabrane predsednice sportskog saveza kikinde Jelene Bakić biće pobošljanje uslova za treniranje i školski sport

Jelena Bakić izabrana je pre nepunih mesec dana za predsednicu Sportskog saveza Kikinde.

Nova predsednica sada upoznaje klubove i poteškoće kikindskog sporta, ali ističe da velikih problema trenutno nema:

-Dosta je urađeno za sport u Kikindi. Već smo počeli da posećujemo saveze u okolnim gradovima i kada napravimo poređenje, mi zaista dobro stojimo što se tiče i finansija, iako nama deluje manje. Budžet se skraćuje svake godine, ali naš grad i okolna sela dobija zaista lepu sumu novca.

Tu sumu je važno dobro raspodeliti. Naša sagovornica, koja se i sama više od 20 godina bavila atletikom, naglašava da će joj prioritet biti poboljšanje uslova za treniranje:

-Kikinda ima dobru infrastrukturu, ali treba još raditi na tome da se oslobode i obezbede termini za treniranje za klubove. Budući da želimo da radimo na masovnosti i da što više dece uključujemo u sport, potrebno je obezbediti više termina. U narednom periodu želimo da obezbedimo i trenažnu dvoranu, salu za treniranje i kuglanu, odnosno glavne i osnovne uslove za treniranje.

U fokusu rada Sportskog saveza Kikinde biće i školski sport, jer je on baza budućih šampiona. Ipak, to je kompleksnija tema koja pored trenera, uključuje i roditelje i nastavnike fizičkog vaspitanja:

-Nastavnici fizičkog su bitna karika u povezivanju deteta i sporta. Oni treba da obrate pažnju na dete i da ga usmere na adekvatan sport. U toj zajedničnoj saradnji možemo da delujemo na decu i samim tim pospešimo napredak sporta u Kikindi.

Jedan od načina da se to uradi je da naš grad posete i važne ličnosti iz sveta sporta, koji su uzori mladima, a koji mogu da im daju prave savete i dodatnu motivaciju za bavljenjem fizičkim aktivnostima:

-Igrom slučaja, poznajem više od 15 godinu Ivanu Španović, ona je i krstila moju ćerku. Ona je prva rekla da bi se odazvala i rado učestvovala u akcijama koje popularišu sport. Kad je bila, deca su se oduševila i roditelji su mi govorili da su upravo zbog nje mališani izrazili želju da treniraju atletiku. Zato mislim da ćemo u budućnosti raditi tako nešto, dovoditi poznate i kako bi razgovarali sa decom i kako bi ih zaintrigirali da uđu i ostanu u sportu.

Veliki planovi zavise prvenstveno od finansija. Bakić naglašava da će se i oni ostvarivati, jer Savez ima veliku podršku lokalne samouprave, ali je to nemoguće učiniti preko noći. Ponos Kikinde su uspešni sportisti i ekipe, koji nastupaju u najvišim takmičarskim rangovima na državnom i internacionalnom nivou. Stoga je važno stvoriti što kvalitetnije uslove za treniranje, kako bi rezultati bili još bolji.