Prinosi žita biće manji od 30 do 45 odsto u odnosu na lane

Prinosi žita biće manji od 30 do 45 odsto u odnosu na lane

Poljoprivredna stručna služba “Kikinda” organizovala je tradicionalnu agrarnu manifestaciju “Dan polja strnih žita i herbicidnih ogleda u kukuruzu i suncokretu”. Okupljeni poljoprivredni proizvođači imali su priliku da čuju savete stručnjaka, razmene iskustva, ali i da se na licu mesta uvere u to koje sorte hlebnog zrna su u ovogodišnjim uslovima dale solidan prinos. Ovom prilikom istaknuto je da je nicanje žita kasnilo zbog suše u vreme setve i da je počelo tek krajem januara. Od 6. maja do sada palo je 208,6 litara kiše po kvadratnom metru, ali one su okasnile za dobar rod.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Stanje ozimih strnina u odnosu na ranije godine je znatno lošije. Uzrok su loše klimatske prilike tokom prošle jeseni i ovog proleća. Prinosi su prema gruboj proceni prepolovljeni u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu. Žetva ozimog ječma trebalo da počne krajem sledeće nedelje , dok će žetva pšenice početi u trećoj dekadi juna – istakao je Zoran Simić, savetodavac PSS.

Član Gradskog veća Imre Kabok napominje da su poljoprivrednici sa razlogom zabrinuti jer vremenske prilike nikako ne odgovaraju strninama. U Banatskoj Topoli proglašena je vanredna situacioja zbog štete nastale na svim usevima.

-Imamo više od 500 prijava iz Banatske Topole, a imamo i prijave štete u Bašaidu. Već tokom sledećeg rebalansa budžeta izdvojićemo sredstva da delom učestvujemo u nadoknadi štete. Šteta za poljoprivredna gazdinstva je više stotina miliona dinara i gradski budžet to ne može da nadoknadi. Predvideli smo pet miliona dinara u rebalnsu koje ćemo izdvojiti da bi pomogli oštećenim poljoprivrednicima – rekao je Imre Kabok, član Gradskog veća.

Poljoprivrednici i ovu žetvu dočekuju, a da ne znaju po kojoj ceni će prodavati hlebno zrno. Ističu da ne sme biti ispod 20 dinara za kilogram.

U kikindskom ataru pod ječmom je uobičajenih oko 2.000 hektara, dok je pšenice zasnovano na oko 13.000 hektara