Prikuplja se pomoć za pčelare koji su pretpeli ogromne gubitke zbog trovanja

Trovanje pčela u kikindskom ataru koje se ponovilo i ove godine bio je povod za vanrednu Skupštinu Asocijacije pčelara Banata. Zaključak ovog skupa je da će ova asocijacija preduzeti dalje korake kako bi se pomoglo kolegama iz Kikinde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Od nadležnih institucija tražićemo da iznađu mogućnosti da pomognu. Više od 30 pčelara u potpunosti je izgubilo svoje pčele. Asocijacija pčelara Banata je najbrojnija i smatram da imamo snagu da zakucamo na sva vrata – istakao je Ivica Stojšin, predsednik Asocijacije pčelara Banata.

Iz kikindskog udruženja pčelara ističu da je ovogodišnji pomor pčela većih razmera nego 2015. godine.

-U Kikindi je 35 pčelaraskih domaćinstva izgubilo 1.668 košnica sa procenjenom štetom od 80 do 100 procenata. Novčani iznos štete je 230.000 evra. Pokrenuli smo akciju prikupljanja pčela i novačnih sredstava kako bi pomogli oštećenim pčelarima – rekao je Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara “Kikinda”.

Konstantni su apeli koje pčelari upućuju ratarima da im pomognu da sačuvaju pčele, a da istovremeno oni poboljšaju svoje prinose.Pojedini ratari priključili su se pčelarima u nastojanju da se iskoreni primena zabranjenih insekticida. Ipak, još uvek ima onih koji to ne poštuju.

-Pčelarstvo je važna poljoprivredna grana i mora da bude ravnopravno. Da nema pčela za četiri godine ne bi bilo ni ljudi – zaključio je Stojšin.

Nakon trovanja na lice mesta izašle su nadležne inspekcije iz grada, Pokrajine i Republike, a rezultati analiza još uvek nisu poznati .