Prijem za studente specijalističkih studija u VŠSSOV

Pesmom i igrom kikindskim mališana pozdravljeno je 44 studenata Visoke škole strukovnih strukovnih studija za obrazovanje vaspitača. Direktor škole dr Zoran Mijić izjavio je da je ove godine vladalo veliko interesovanje za specijalističke studije.

Moduli koji se izučavaju na specijalističkim strukovnim studijama su Inkluzivno obrazovanje i vaspitanje i Metodike razvoja govora, likovnog stvaralaštva, fizičke kulture, upoznavanja okoline, muzike i scenske igre. Ipak, mnoge je zabrinula činjenica da je novi Zakon o visokom obrazovanju na neki način degradirao strukovne specijaliste:

-Novi zakon je strukovne specijalističke studije spustio sa drugog na prvi stepen, ali za generaciju od školske 2019/2020. godine. Sadašnja, prethodna i buduća generacija sttrukovnih specijalista, dakle, imaće diplome drugog stepena i 60 bodova koje niko neće moći da im oduze, kaže dr Mijić.

U poslednje vreme ponovo je pokrenuta tema o master specijalističkim studijama. Škola u Kikindi spremna je za ovu novinu, koja je usko povezana baš sa specijalističkim studijama, jer bi se strukovnim specijalistima priznali određeni ispiti i školarina bi bila manja.

Svečanom prijemu prisustvovali su profesori Škole, koji su poželeli studentima puno uspeha u nastavku školovanja. Specijalističke studije traju godinu dana, nakon čega se dobija zvanje strukovni vaspitač specijalista.