Priče o „običnim“ ljudima u neobičnom vremenu

Pukovnik u penziji Petar Dukić objavio je knjige „E, moj admirale“ i „Lala“, koje su promovisane u Kikindi. U njima je, između ostalog, evociorao uspomene na svoje mladalačke dane i ljude koji su obeležili taj period njegovog života.

On kaže da ne želi da bude sudija istorijskih događaja. On samo iz svog ugla pripoveda o nekim „običnim“ ljudima, koji su proživeli ratne godine. Priča o takozvanom Bati Fljatu, koji je bio autorov prijatelj iz ulice i koji je poginuo veoma mlad, govori o uklapanju u šire društvo i na kraju tragičnoj sudbini.

-U pričama se opisuje život i rad mornara i starešina. Nisam govorio o vojsci kao hijerarhijski organizovanoj celini, već kao o mestu koje je okupljalo ljude različitog porekla, čiji su se životi u jednom momentu preplitali. Ima i pripovedanja o velikim istorijskim događajima, poput dolaska, kaže autor .

On ističe da su ga život i pokojna supruga podstakli da počne sa pisanjem, iako nikad nije imao slične ambicije. Promocija je obogaćena kulturno-umetničkim programom, a njoj je prisustvovao i prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Beogradu Sergej Laščuk.