Pri kraju berba višanja i trešanja

Trešnja koja je u dvorištu Mikana Drage već pet godina ove sezone je prerodila. Vremešni Nakovčanin kaže da je i njega iznenadilo koliko je plodova bilo na voćki i dodaje da je nije posebno tretirao.

-Za svog života nisam video ovako nešto. Mislim da je za ovako dobar rod zaslužan kreč kojim sam zalio trešnju. Zemljište u mom voćnjaku je kiselo, tako da moram da stavljam krečnjak koji će ga poboljšati – istakao je Mikan Drago.

U voćnjaku koji se prostire na 11 ari pored trešanja ima i višanja čija berba se završava. Naš sagovornik napominje da je godina bila dobra, tako da je i rod solidan:

-Iako je tokom marta bilo niskih temperatura i mraza, voće je opstalo. Ko god je hteo mogao je da dođe i da bere i višnje i trešnje. Nemam računicu da platim nekoga da bere i prodajem voće pa ga dajem besplatno.

Mikan Drago već dve decenije bavi se i proizvodnjom rasada paradajza,krstavaca, dinja, tikvica. Trenutno u plasteniku ima paradajaz, a otkrio nam je tajnu kako ga neguje da bi imao što veći prinos.

-Posečem lišće do vrha biljke. Kada oberem prvu turu paradajza iskopam kanale u koje sipam vodu i ureu. Na taj način biljka se regeneriše i do Nove godine ja imam paradajz – saznajemo od Mikana.

U plasteniku proizvede od četiri do šest hiljada strukova rasada, ali ove godine penzioner iz Nakova pretpeo je štetu jer se usled nestanka truje tokom najhladnije noći ove zime rasad smrzao.