Preventivnim pregledima lakše do specijalista

U Opštoj bolnici je, u okviru petog preventivnog besplatnog pregleda, obavljeno 376 pregleda. Najveće gužve bile su u kardiološkoj i oftalmološkoj ambulanti. I dr Dragana Radin, oftalmolog u Bolnici potvrdila nam je da su gužve svakodnevne, a ove preglede uspelo je da obavi 55 sugrađana, iako ih je bilo više zainteresovanih.


-Značaj preventivnih pregleda je što se na njima otkriva da li pacijent ima problema sa vidom.Naročito je važno da se otkriju glaukom ili katarakta jer je ove bolesti najvažnije dijagnostifikovati na vreme jer tada je i lečenje efikasnije. Rano otkrivanje glaukoma je važno kod pacijenata koji u porodici imaju istoriju ove bolesti – istakla je dr Dragana Radin.

Kardiološki pregledi takođe se teže zakazuju jer je specijalista malo u odnosu na potrebe.Krvni pritisak, EKG, kao i pregled pluća i srca uradilo je 156 pacijenata.

-Ukoliko pacijenti imaju tegobe vezane za kardiovaskularni sistem predlažemo dalje analize koje nisu do sada urađene. Pacijenti se najčešće javljuju zbog povišenog krvnog pritiska i zbog anginoznih tegoba. Dosta je pacijenata sa dijabetesom koji dovodi do raznih komorbidnih stanja – rekla je dr Olivera Milićević, načelnica internističke službe.

Sugrađani sa kojima smo razgovarali pozdravljaju ovu akciju, a dr Jovan Jakonić, pomoćnik direktora Opšte bolnice dodao je Preventivni pregledi daju rezulatate:
-Zainteresovanost je velika za ove preglede. Do sada smo uspeli da kod pojedinih sugrađana otkrijemo i neke bolesti za koje je potrebno dalje lečenje i oni su upućeni kod specijalista kako bi rešili nastale zdravstvene smetnje.
Tumor markeri prostate prekontrolisani su kod 81 pacijenta, a tumor markeri jajnika kod 84 pacijentkinje. Do sada je u okviru preventivnih pregleda u kikindskoj Bolnici prekontrolisano oko 2.400 pacijenata. Lekari su i ovog puta iskoristili priliku da apeluju na sugrađane koji nemaju tegobe i ne leče se kod specijalista da iskoriste ove preglede kako bi prekontrolisali svoje zdravlje.