Preventivne mere protiv svinjske kuge

U Srbiji se sprovode mere radi sprečavanja zarazne bolesti afričke kuge svinja koja je nanele veliku štetu stočarskom fondu u susednim zemljama. Kako je predstavnicima opština u okrugu i Grada Kikinde predočio doktor veterine Đorđe Janku sa Veterinarskog specijalističkog instituta u Zrenjaninu najvažnije je preventivno delovati.

 

 

 

 

 

 

-Nije pitanje da li će, nego kada će virus afričke kuge svinja doći u Srbiju, prema mom stručnom mišljenju. Zato moramo biti spremni da odreagujemo blagovremeno kako bi štete po stočni fond bile što manje – istakao je Đorđe Janku.

Afrička svinjska kuga je virusna bolest i nova je u Evropi. Do šezdestih godina prošlog veka javljala se samo u Africi.

-Karkteristično je da još uvek nema leka i vakcine protiv ove bolesti. Jedino što dolazi u obzir za sprečavanje afričke kuge su biosigurnosne mere.Isključivo oboljevaju domaće i divlje svinje – dodao je Janku.

Simptomi su povišena telesna temperatura, promene na koži u vidu tamnih fleka, najčešće se javlja gubitak apetita, povraćanje i nakon pet do deset dana dolazi do uginuća. Virus se širi i putem mesnih proizvoda.

-Preduzete su sve mere da se spreči unošenje hrane životinjskog porekla prego granica u okrugu. Na ovaj način bar donekle uticaćemo da se virus što kasnije pojavi u Srbiji – rekao je Nikola Lukač, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga.

Na graničnim prelazima postavljeni su kontejneri u koje se odlaže meso i mesne prerađevine jer je Ministarstvo poljoprivrede zabranilo uvoz i tranzit svih pošiljki hrane životinjskog porekla iz Mađarske i Rumunije.