Preventivne mere najvažnije kod sprečavanja afričke kuge svinja

U Kikindi nema afričke kuge svinja, a za proizvođače je najvažnije da se pridražavaju mera koje su propisane od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za veterinu, istaknuto je na današnjem sastanku Saveta upravnog okruga. Na sastanku prisutni su mogli da se konsultuju sa stručnjacima o merama preventive koje su najvažnije kako bi se izbeglo da svinje obole od ove bolesti. Ksenija Laketa, šef odseka Veterinarske inspekcije Severnobanatskog okruga i rukovodilac Kriznog centra ističe da je centar osnovan je zbog pojave širenja, suzbijanja i iskorenjvanja afričke kuge svinja.

-Pored veterinarske inspekcije u Regionalnom centru su veterinarske stanice i službe, organi lokalne samouprave, načelnici okruga , javna komunalna preduzeća – dodala je Ksenija Laketa

Đorđe Janku, epizotiolog u Veterinarskom specijalističkom institutu u Zrenjaninu apelovao je na proizvođače koji imaju svinje da obavezno obaveste veterinarsku službu ukoliko primete da su svinje bolesne.

-U severnom Banatu nema prijavljenih slučajeva afričke kuge svinja. Svi koji su uključeni u Regionalni centar rade aktivan nadzor – naveo je Đorđe Janku.

Načelnik Severnobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač dodaje da je sprečavanje širenja virusa prioritet.

-Poljoprivrednici se pridržavaju uputstava i svih biosigurnosnih mera, a nadležna ministarstva intenzivno rade na edukaciji. Na našem području nema pojave ni sumnje da se pojavila afrička kuga svinja. Ova bolest ne prenosi se na ljude – rekao je Nikola Lukač.

Za virus afričke kuge svinja ne postoji vakcina. Bolest napada isključivo svinje i divlje životinje.