Prevencija raka grlića materice

Cilj Evropske nedelje prevencije raka grlića materice je podizanje svesti žena o ovoj bolesti i načinima prevencije. Osnovna poruka je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti, istakla je dr Tatjana Pecarski Karać, načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje:

-Faktori rizika za nastanak karcinoma grlića materice su infekcija humanim papiloma virusom, rano stupanje u seksualne odnose, promiskuitetno ponašanje i osobe i njenog seksualnog partnera, odnosi bez zaštite.

Rak grlića materice duže od decenije predstavlja ozbiljan javnozdravsteni problem u Srbiji.

-Na teritoriji Severnobanatskog upravnog okruga u proseku oboli oko 20 žena godišnje, a umre devet. Ovo su poražavajući podaci s obzirom na to da postoje efikasne mere prevencije i imunizacija protiv humanog papiloma virusa, kao i redovni preventivni pregledi. Dovoljno je da žena jednom godišnje obavi pregled, da uradi Papa test, kako bi pratila svoje zdravstveno stanje – rekla je naša sagovornica.

Severnobanatski okrug prošle godine bio je deo pilot projekta u kom su devojčiće od devet do 12 godina vakcinisane vakcinom protiv humanog papiloma virusa.

-Na teritoriji Severnobanatskog upravnog okruga organizovani skrining raka grlića materice još uvek nije zaživeo usled nedostatka kadra koji bi ga sproveo, dok se oportuni skrining radi prilikom pregleda kod ginekologa – dodala je dr Tatjana Pecarski Karać.

Srbija se nalazi na neslavnom četvrtom mestu u grupi evropskih zemalja sa najvećom stopom obolevanja i umiranja od raka grlića materice.