Prema jutrošnjim podacima 1.184 aktivnih slučajeva, u kovid ambulantama 270 pregleda dnevno

Prema jutrošnjim podacima u Kikindi ima 1.184 aktivnih slučajeva korona virusa.U okviru kikindskog Doma zdravlja funkcionišu dve kovid ambulante za odrasle u Svetosavskoj 53 i na Mikronaselju.Njihovo radno vreme je od 7 do 22 sata i u ovim ambulantama rade po tri ekipe koju čine lekar i medicinska sestra, objasnila je Mira Pećanac, glavna medicinska sestra Doma zdravlja.

-Nema potrebe da se diže panika i da se stvaraju gužve. Ko god dođe bude pregledan, a prednost imaju građani koji su pozitivni na korona virus i nije im dobro odnosno nema poboljšanja u njihovom lečenju. Tako da prve jutarnje termine odvajamo za njih da ih lekar ponovo pregleda i da ih pošalje u Bolnicu ukoliko za to bude bilo potrebe. Molim građane za strpljenje jer radimo punim kapacitetima, osoblje je na ivici izdržljivosti i ja molim za razumevanje – kaže Mira Pećanac.

Ovog momenta pozitivno je 27 zaposlenih: osam lekara, dva stomatologa, 11 medicinskih tehničara, dva vozača saniteta i isto toliko spremačica što dodatno otežava organizaciju rada.

-Pacijenti ne treba da dolaze u ranim jutarnjim satima ili da svi budu ovde u sedam ujutro. Kako ko pristiže tako ćemo deliti brojeve. Dnevno u proseku pregledamo 270 pacijenatanapominje naša sagovornica.

Brojevi se dele kako bi pacijenti znali kada će otprilike stići na red.Na telefone 316 -204 za Svetosavsku i 316 -218 za Mikronaselje građani mogu da raspitaju dokle se stiglo sa pregledima.

I doktor Nemanja Petrović, zaposlen u kovid ambulanti, takođe navodi da nema potrebe za gužvama.Mira Pećanac prokomentarisala je i incident koji se u utorak desio u krugu Bolnice, ispred febrilne ambulante. Žena, koja je teškog pokretnog supruga dovela na pregled, nakon rasprave fizički je nasrnula na medicinsku radnicu, a nakon toga pozvana je i policija.

-U današnje vreme i sa ovim sa čime se mi borimo to je sramno – kazala je Mira Pećanac.

Kontrolni pregledi obavljaju se na spratu ambulante u Svetosavskoj 53. Oni se zakazuju od 8 do 13 sti na telefon 316-202.Radno vreme ambulante za kontrole je od 7 do 20 sati.