Prekogranična saradnja Kikinde i Temišvara

Nakon što je uspešno realizovan projekat čiji je cilj bio zaštita kulturnog nasleđa Banata, Kikinda i Zapadni Univerzitet iz Temišvara počeli su još jedan koji će spojiti lokalno-kulturno nasleđe i turizam Lokalno-kulturno nasleđe za aktivni turizam u Banatu”. Relizacija projekta počela je pre tri nedelje i trajaće 18 meseci. Nosilac je Zapadni Univerzitet iz Temišvara, a finansira se sredstvima IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija.

Jedan od glavnih ciljeva je stvaranje IT platforme koja će putem interneta omogućiti na jednom mestu sve podatke o kulturnom nasleđu i turističkoj ponudi Banata, istakao je Petru Štefa, profesor doktor ekonomije na Zapadnom Univerzitetu i menadžer projekta .

-S druge strane tu je i promovisanje turističkih proizvoda, nematerijalnog nasleđa koje je u vezi sa materijalnim nasleđem. U projektu učestvuju istraživači, preduzetnici, lokalni proizvođači, predstavnici lokalnih vlasti, udruženja žena, turisti i volonteri- rekao je Petru Štefa.

Nematerijalno kulturno nasleđe treba sačuvati, ali ga i iskoristiti u komercijalne svrhe u okviru jedinstvene turističke ponude.

-Kroz projekat će se angažovati zaposleni u oblasti turizma, ugostiteljstva, zanatstva. Svi zajedno treba da budemo oni koji će formirati turistički proizvod i da ono što imamo, po čemu smo već poznati, plasiramo – rekao je Saša Tanackov, član Gradskog veća.

Uloga Narodnog muzeja u Kikindi biće istraživanje nematerijalnog nasleđa

-Knjiga recepata koja će biti izdata biće rezultat dužeg istraživanja o tradicionalnoj hrani i srpskog i rumunskog dela Banata. Smatram da treba da sačuvamo stare recepte od zaborava – napomenula je Lidija Milašinović, direktorica Narodnog muzeja.

U okviru projekta planirano je 10 radionica čija tema će biti razvoj preduzetničkih i turističkih potencijala, potom štampanje publikacije “Banat na 10 načina”, izrada godišnjeg kalendara etno-manifestacija. Vrednost projekta je 345 hiljada evra, od čega je za Grad Kikindu i Narodn muzej predviđeno oko 42 hilajde evra.