Predstavljeni rezultati rada “NTC učionice”

“NTC učionica” deo je “NTC sistema učenja”.Način rada bazira se na grupnom radu i individualnom pristupu svakom učeniku, pri čemu je fizička i mentalna aktivnost u potpunosti primerena uzrastu. Rezultati trogodišnjeg rada predstavljeni su u Domu učenika i studenata “Nikola Vojvodić” .
-Trenutno u “NTC učionici” ima više od 500 dece. Sa njima rade 16 visokoobrazovanih profesora fizičkog vaspitanja. Po prvi put jedan program prezentuje stvarne , merljive, vidljive rezultate rada – istakao je Ljubomir Vasičin, koordinator rada “NTC učionice”.


Testirano je oko 1.000 dece i zaključeno je da u Kikindi ima oko 29 odsto onih koji spadaju u grupu gojaznih. Izdvojena su i deca koja su talentovana za pojedine sportove. Docent na Fakultetu za sport za predmet dijagnostika u sportu Nemanja Ćopić, istakao je da se treću godinu za redom sistemski prate morfološki i motorički parametri kod dece uzrasta od šest do devet godina sa teritorije Grada Kikinde.
-Ciljeve koje smo postavili pre tri godine mi smo i realizovali. Jedan od njih bio je da vidimo i kakav je uticaj fizičkog vežbanja na razvoj, dok je drugi cilj bio formiranje sportskog kartona za svako dete , kao i identifikacija talentovane dece i one koje spadaju u grupu gojaznih – rekao je Nemanja Ćopić, Fakultet za sport.


Program pomaže lokalna samouprava koja je izdvojila novac za kupovinu rekvizita neophodnih za rad. Najpre su započeti programi koji se odnose na košarku i tenis, da bi posle godinu dana počeo rad u atletskoj i odbojkaškoj učionici.
-Program se menja na mesec dana jer na taj način deca razvijaju motoriku različitog tipa. U osnovi svega stoje NTC principi sporta: razvijati kod dece one sposobnosti koje imaju i uticaj na razvoj intelekta – rekao je sportista Milosav Reljin.
Trenutno se program sprovodi u osnovnim školama: “Sveti Sava”, “Feješ Klara” i “Vuk Karadžić”, kao i u vrtićima “Miki” i “Plavi čuperak”.