Predstavljeni rezultati projekta „Čuvari tradicije“

U Centru za mentalno zdravlje predstavljeni su rezultati projekta „Čuvari tradicije“, koji je bio zasnovan na radno-okupacionoj terapiji korisnika ove zdravstvene ustanove. Ovaj projekat rezultat je saradnje Gradske uprave, Udruženja „Nova Vizija“, Centra za mentalno zdravlje uz podršku Opšteg udruženja preduzetnika Kikinda. Vrednost ovog tromesečnog projekta je 50 hiljada dinara. U Centru za mentalno zdravlje održano je 15 radionica i izrađeno je preko 100 sveća.

Četvoro korisnika Centra za mentalno zdravlje, koji spadaju u najtežu kategoriju pacijenata, uz stručnu pomoć Olgice Arađanski, predsednice Udruženja „Nova Vizija“, učilo je da pravi sveće. Rezultate svog rada prikazali su na nedavno održanoj manifestaciji Dani ludaje.

Doktor Nebojša Baba iz Centra za mentalno zdravlje rekao je da su učesnici radionice na ovaj način ponovo uvežbavali motoriku, koja je ponekad unazađena farmakoterapijom. Stvaralaštvo je imalo pozitivan uticaj i na njihovo samopouzdanje, jer su tako shvatili koliko vrede i koliko su korisni za društvo.

vlcsnap-2016-10-11-12h33m31s129

Na Danima ludaje prodavali su sveće koje su izradili, a novac su iskoristili kako bi otišli u pozorište, što je pravi način da se ostvari njihova inkluzija u društvo, istakao je dr Baba. On dodaje da se njihov život posle ovoga nije drastično promenio, ali da pozitivnih pomaka svakako ima.

Svetski dan mentalnog zdravlja obeležen je 10. oktobra širom sveta. Naši sagovornici tvrde da je dobro što je ova tema sve manje „tabu“ i što se o njoj sve više govori. U Centru za mentalno zdravlje u Kikindi od početka godine pregledano je oko 1200 pacijenata, a najteži psihotični poremećaji potvrđeni su u oko stotinak slučajeva. Plan Udruženja „Nova Vizija“ je da ovakvih projekata bude više u narednom periodu.