Predstavljeni krediti Razvojnog fonda Vojvodine

Razvojni fond AP Vojvodine i ove godine raspisao je konkurse za dodelu sredstava u okviru šest kreditnih linija.Za tri kreditne linije mogu da konkurišu pravna lica i preduzetnici, a preostali krediti namenjeni su registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, rekla je Jelena Trenkić, šef Odeljenja za analizu tržišta, razvoj kreditnih linija i marketing Razvojnog fonda Vojvodine.

-Kada je reč o poljoprivrednim gazdinstvima imamo dugoročni kredit za investiciono ulaganje putem kojeg mogu da nabave sve što im treba: novu i polovnu mehanizaciju, opremu za poljoprivrednu proizvodnju, staklenike,plastenike, hladnjače, podna skladišta, stočarske farme. Tu je i dugoročan kredit za kupovinu poljoprivrednog zemljišta i kratkoročan za obrtna sredstva – istakla je Jelena Trenkić.

Poljoprivrednici se najviše odlučuju za kredite koji će im pomoći da kupe mehanizaciju i opremu.Pravna lica i preduzetnici takođe mogu da konkurišu za sredstva za investiciona ulaganja sa rokom otplate sedam i dve godine grejs perioda. Tu su i dugoročni kredit za trajna obrtna sredstva i kratkoročni za obrtna sredstva.Za registrovana poljoprivredna gazdinstva maksimalan iznos po jednom kreditu je 10 miliona, a kod pravnih lica i preduzetnika je 100 miliona dinara.

-S obzirom na prisustvo velikog broja naših sugrađana nadam se da će iskoristiti mogućnost da konkurišu za dostupna sredstva koja su povoljna ukoliko ih poredimo sa klasičnim bankarskim kreditima. Postoji i grejs period koji je duži, a uslovi obezbeđenja su pojednostavljeni u odnosu na one koje traže banke – rekao je Saša Tanackov, član Gradskog veća.

Konkursi se otvoreni dok se ne utroše planirana sredstva. Konkursni formulari i dokumentacija mogu se preuzeti na sajtu www.rfapv.rs.